- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Riscul de autism, mai mare pentru copiii născuţi prematur
Unul din patru copii născuţi prematur riscă să se îmbolnăvească de autism, probabilitatea fiind mai mare în cazul bebeluşilor cu o greutate mică la naştere, potrivit unui studiu canadian publicat în revista Pediatrics şi preluat de thisislondon.co.uk.
Riscul de autism, mai mare pentru copiii născuţi prematur (Imagine: www.thisislondon.co.uk )
Specialiştii au declarat că această rată mare a cazurilor de autism înregistrată în ultimii ani este asociată cu o rată mare a naşterilor premature remarcată în aceeaşi perioadă de timp.
Numai în Marea Britanie, 1% dintre copii - aproximativ 500.000 - suferă de autism.
Potrivit sursei citate, în urmă cu 20 de ani, mai puţin de una la 1.000 de persoane suferea de această boală. Însă, în aceeaşi perioadă, a crescut numărul copiilor născuţi prematur care au supravieţuit până la vârsta adultă. Fenomenul este atribuit unei combinaţii de avansuri medicale şi unui trend de a da naştere primului copil la o vârstă mai înaintată. Pentru femeile mai în vârstă, probabilitatea de a naşte prematur un copil este mai mare - 8,5% pentru cele cu vârsta peste 40 de ani şi 6% pentru cele cu vârsta medie de 30 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Potrivit asociaţiei caritabile britanice Bliss, anual, unul din opt bebeluşi se naşte prematur. Acest lucru echivalează cu 76.000 de bebeluşi numai în Regatul Unit.
La studiul canadian au participat copii născuţi cu 7 până la 14 săptămâni înainte de termen, care au cântărit la naştere maxim 1,5 kilograme. În jurul vârstei de 21 de luni, specialiştii le-au efectuat copiilor teste comportamentale. 23 din cei 91 de copii participanţi la studiu au fost suspectaţi de autism. Riscul de autism a fost mai mare în rândul copiilor cu cea mai mică greutate la naştere. Specialiştii spun că bebeluşii născuţi prematur prezintă mai multe riscuri, deoarece creierul lor nu este complet format.
Studii anterioare au asociat naşterea prematură şi greutatea mică la naştere cu un risc de probleme de dezvoltare, inclusiv autism. Însă studiul canadian este primul care a încercat să calculeze riscul de autism.
Pericolele sunt mai mari şi pentru copiii ale căror mame au suferit de o infecţie prenatală sau au avut hemoragii, a indicat coordonatorul studiului, Catherine Limperopoulos, de la Universitatea McGill University, din Montreal. Majoritatea bebeluşilor înregistraţi cu risc mare de autism erau băieţi, ale căror mame prezentau mai multe probabilităţi de a fi suferit o hemoragie în timpul naşterii.
Autismul este caracterizat prin izolare socială, comportament obsesiv şi repetitiv. Boala afectează grav comportamentul şi capacitatea de exprimare verbală. Printre factorii care provoacă apariţia bolii se numără cei de mediu şi cei genetici, dar şi naşterea prematură.
Naşterea prematură şi greutatea mică au mai fost asociate cu un coeficient de inteligenţă mic, capacităţi cognitive şi de învăţare scăzute, probleme de comportament la şcoală şi la maturitate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO