- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Riscul unui atac de cord, cu 37% mai mare în Ajunul Crăciunului - studiu
Un studiu desfăşurat pe o perioadă de mai bine de 15 ani, a scos la iveală faptul că şansele unui atac de cord erau cu 37% mai mari în Ajunul Crăciunului, cu 15% mai mari decât de obicei de Crăciun şi cu 20% mai mari în ziua de Anul Nou.
Riscul unui atac de cord, cu 37% mai mare în Ajunul Crăciunului - studiu
Emoţiile caracteristice acestei perioade, agitaţia determinată de pregătiri, întâlnirile cu prietenii sau rudele şi excepţiile făcute de la programul normal, pot deveni factori de risc pentru atacurile de cord, explică Dr. Valentin Leica, medic specialist cardiologie şi medicină internă în cadrul Ovidius Clinical Hospital.
”Sărbătorile implică în principal o neglijare a tratamentului, oamenii sunt mult mai relaxaţi, uită de protocolul de zi cu zi al bolilor pe care le au. Trebuie să adaugăm că, atât alimentaţia bogată în calorii din perioada sărbătorilor, ce poate decompensa pacienţii, în special pacienţii diabetici, cât şi alcoolul care poate fi în exces, reprezintă factori suplimentari de risc pentru atacurile de cord survenite la pacienţi care se ştiu cu boli cardivasculare şi nu numai. Diabetul este un factor de risc foarte mare pentru bolile cardiovasculare, iar în acest fel începe un întreg lanţ vicios, care poate duce la agravarea stărilor iniţiale sau la un debut acut la pacienţii care nu se ştiau cu boli cardiovasculare”, declară Dr. Valentin Leica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În plus, mesele îmbelşugate sau un pahar băut în plus la masa de Crăciun sunt văzute de mulţi români ca o normalitate de Sărbători, sub pretextul că sunt o excepţie făcută în cursul anului. Pentru unele categorii de persoane, aceste mici gesturi reprezintă un factor de risc suplimentar. Potrivit medicului cardiolog, este vorba în special de persoanele care au deja o boală coronariană sau un alt număr de factori de risc, precum diabet, consumul de nicotină, tensiune arterială mare, hipercolesterolemie. Istoricul medical, alăturat cu mese bogate în calorii, grăsimi, băuturi alcoolice în exces, în lipsa unei terapii adecvate, pot duce la afectarea unei boli cardiovasculare preexistentă sau la apariţia uneia noi.
”În cazul unei decompensări a factorilor de risc, pe fondul unei boli cardiovasculare deja existente, se poate trece direct în faza acută. Să nu uitam că factorii de risc sunt de multe ori nedureroşi, toţi factorii enumeraţi mai sus nu dor, iar când încep să îşi facă simţită prezenţa poate, de multe ori, este prea târziu sau poate pacientul este deja într-un stadiu acut”, explică Dr. Leica.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36