- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ritli: Bugetul Ministerului Sănătăţii va creşte cu 4,8% în 2012. Sper în încasarea unor restanţe foarte mari din clawback
Ministrul Ritli Ladislau a declarat luni că bugetul Ministerului Sănătăţii în 2012 va fi mai mare cu 4,8%, dar speră că vor fi încasate unele sume restante foarte mari din taxa clawback şi aşteaptă rectificarea bugetară de anul viitor, precizând însă să funcţionarea sistemului este asigurată.
Ritli Ladislau (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Bugetul Sănătăţii este uşor mai mare decât în 2011, cu toate acestea sperăm în încasarea unor sume foarte mari din taxa clawback ce nu a fost încasată din 2009, dar şi pe o rectificare bugetară. Putem asigura funcţionarea sistemului în 2012", a declarat ministrul Sănătăţii în discuţiile din comisiile de sănătate pe tema bugetulului Ministerului Sănătăţii pe 2012.
La rândul său, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a spus că pentru 2012 este o creştere bugetară de 7,7% a bugetului CNAS faţă de 2011 şi a vorbit despre 17,7 miliarde de lei, faţă de 16,4 în 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
De asemenea, Lucian Duţă a spus că pentru prima dată în 2012 vor fi alocate 920 de milioane de lei de la buget pentru plata contribuţiei pensionarilor la asigurările de sănătate, ceea ce până în ultimii ani nu s-a întâmplat.
Totodată, preşedintele CNAS a subliniat că în 2012, potrivit proiectului de act normativ, există o creştere de 13,3% a bugetului pentru medicamentele cu şi fără contribuţie, de 19,9% la dializă, de 14,3% la asistenţa medicală primară, de 10,3% în paraclinic şi de 7% la spitale. În schimb cheltuielile de administrare şi funcţionare sunt cu 1,8% mai mici decât în 2011.
El a precizat că nu mizează pe încasările din taxa clawback, a căror valoare este 400-500 de milioane de lei, pentru că această măsură vizează numai reglarea pieţei de medicamente şi controlul acesteia.
"Există 400-500 de milioane de lei din taxa de clawback ce trebuiau încasate, din care s-au încasat doar 20 de milioane. Colectarea taxei de clawback nu reprezintă o sursă de venituri, ci un control asupra depăşirii cheltuielilor", a mai spus preşedintele CNAS.
Lucian Duţă a precizat că din bugetul CNAS prevăzut pentru 2012, 20 de procente sunt pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală, 10% pentru programele naţionale, 7% pentru asistenţa medicală primară şi 42% pentru spitale.
Propunerile de buget pe 2012 pentru Ministerul Sănătăţii şi CNAS au fost avizate, luni, de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 14 voturi "pentru" şi zece "împotrivă".
La proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii au fost respinse toate cele 83 de amendamente propuse.
Bugetul sănătăţii pentru 2012 se înscrie în aceeaşi parametrii de prudenţă şi responsabilitate ca şi bugetul general şi va permite funcţionarea sistemului sanitar în condiţii relativ similare celui din 2011, fără reducerii de personal, declara, vineri, pentru MEDIAFAX, ministrul Ritli Ladislau.
"Este un buget care ne va permite funcţionarea sistemului sanitar în condiţii relative similare cu acelea din anul 2011, fără propuneri de diminuare a numărului de personal. Pentru anul viitor sănătatea dispune de 5.469.267 mii lei, bugetul fiind într-o uşoară creştere, de aproximativ 648 milioane de lei, faţă de 2011", preciza ministrul Ritli Ladislau.
Potrivit demnitarului, în 2012, va fi continuat programul de investiţii atât pentru unităţile aflate în administrarea ministerului, cât şi pentru cele care se află în subordinea administraţiilor publice locale.
"Vom asigura finalizarea sau continuarea proiectelor prioritare de investiţii, ca de exemplu Institutul Oncologic de la Iaşi - pe care intenţionăm să îl finalizăm la începutul anului viitor. Acest proiect presupune un efort financiar destul de important, de aproximativ 114 milioane de lei. De asemenea, vom continua programul de înnoire a parcului auto şi aero prin achiziţionarea de ambulanţe şi elicoptere, am crescut fondurile pentru derularea programelor naţionale de sănătate, cu aproximativ 31 milioane de lei", adăuga ministrul Sănătăţii.
În plus, ca noutate, în anul 2012 vor fi alocate fonduri pentru suplimentarea numărului de asistenţi comunitari şi mediatori sanitari.
"Ca o noutate, în 2012 vom avea bugetate fonduri pentru suplimentarea numărului de asistenţi comunitari şi mediatori sanitari, dar şi pentru garantarea contribuţiei asigurărilor de sănătate aferentă pensionarilor cu pensii sub plafonul de 740 de lei", mai spunea Ritli Ladislau.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO