Ritli Ladislau: Vom avea o listă negativă cu medicamente şi analize care nu vor fi plătite de stat

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a anunţat, joi, că până la mijlocul lui decembrie va fi întocmită "lista negativă" care cuprinde anumite medicamente şi investigaţii ce nu vor mai fi plătite de către stat.

Urmărește
179 afișări
Imaginea articolului Ritli Ladislau: Vom avea o listă negativă cu medicamente şi analize care nu vor fi plătite de stat

Ritli Ladislau: Vom avea o lista negativă cu medicamente şi analize care nu vor fi plătite de stat (Imagine: Narcis Pop/Mediafax foto)

"Pachetul minim de servicii va fi întocmit la anul. Până atunci vom avea o listă negativă care va cuprinde anumite medicamente şi investigaţii ce nu se vor mai regăsi în plăţile făcute de stat", a precizat ministrul Sănătăţii, prezent la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România.

El a spus că sunt foarte multe medicamente scumpe care sunt recomandate şi pentru alte boli decât pentru cea care nu are alte terapii.

"Avem medicamente foarte scumpe care sunt recomandate şi pentru alte boli decât pentru cele pentru care ar trebui prescrise", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Acesta a adăugat că investigaţiile se vor face cu recomandări foarte precise. "Trebuie mai multă rigurozitate atunci când se fac investigaţii pentru medicamente şi analize. Chiar şi atunci când este vorba despre oncologie", a declarat ministrul.

Ritli Ladislau a solicitat, totodată, în cadrul şedinţei Colegiului Medicilor din România, mai multă implicare din partea comisiilor de specialitate în proiectele demarate de minister, în special pentru cele legate de definirea pachetului bazal de servicii, politica medicamentului, achiziţii de dispozitive medicale, parteneriat public-privat.

Ministrul a ţinut să precizeze că instituţia pe care o conduce are deja stabilite trei obiective importante pentru anul viitor. Acestea sunt managementul financiar, atragerea sistemului privat şi cheltuirea banului public cu mai multă responsabilitate, dezvoltarea sistemului de îngrijiri medicale cu accent pe medina de familie din mediul rural cât şi profilaxia bolilor netransmisibile cu accent pe screeningul de cancer.

El a ţinut să precizeze că medicii de familie trebuie să fie mai bine pregătiţi, iar în acest sens ar trebui ca rezidenţiatul să fie organizat pe mai multe module, printre care şi pediatria. "La rezidenţiat medicul de familie face mai multe ore de neurochirurgie şi neurologie decât de pediatrie, or, la cabinet se întâlneşte mai mult cu situaţii în care trebuie să îngrijească copii", a susţinut ministrul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici