- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ritli: Nu e permis să se divulge informaţii despre analize. Bolnavii cu HIV nu trebuie marginalizaţi
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, afirmă, referitor la cazul din Constanţa, unde un centru medical a transmis unui angajator rezultatele testului HIV făcut unei tinere, că nu este permis să se divulge astfel de informaţii şi că bolnavii cu HIV nu trebuie marginalizaţi.
Ritli: Nu e permis să se divulge informaţii despre analize. Bolnavii cu HIV nu trebuie marginalizaţi (Imagine: Narcis Pop/Mediafax foto)
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a fost întrebat, vineri, la Sfântu Gheorghe, de jurnalişti despre cazul din Constanţa, unde un centru medical a dezvăluit rezultatele testului HIV făcut unei tinere.
"Acum aflu de la dumneavoastră, este regretabil dacă s-a întâmplat aşa. Voi cere informaţii de la consilierii mei. O dată, nu este permis să se divulge astfel de informaţii chiar dacă se cunosc, din păcate există această mentalitate că bolnavul cu HIV trebuie marginalizat. Nu este real, pentru că bolnavii cu HIV la ora actuală beneficiază de un tratament foarte eficient, ei nu sunt contagioşi în viaţa de fiecare zi, deci nu trebuie marginalizaţi în niciun caz. Dacă instituţia respectivă a încălcat legea, respectiv regula confidenţialităţii, atunci a făcut o greşeală", a explicat ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Ritli a subliniat că un laborator trebuie să facă acele analize care sunt cerute de pacient sau recomandate de medic.
"Laboratorul trebuie să facă numai analizele care sunt cerute, şi nu numai de o persoană, poate au fost recomandate de medicul care a trimis-o, dar nu cunosc amănunte. Confidenţialitatea în orice situaţie trebuie să domine activitatea noastră", a conchis ministrul Sănătăţii.
Un centru medical din Constanţa a fost amendat cu 200.000 de lei de către Direcţia de Sănătate Publică după ce a transmis unui angajator rezultatele testului HIV făcut unei paciente fără ca aceasta să ştie, ea cerând doar o testare TBC, iar în urma rezultatului tânăra a fost concediată.
Potrivit reprezentanţilor DSP Constanţa, o tânără de 20 din Constanţa, care lucrează la un local, a mers la Centrul Medical Cermed din Constanţa pentru a-şi face analiza VDRL - test de depistare a sifilisului şi o testare TBC, necesare la angajare, însă reprezentanţii laboratorului au decis, fără să o anunţe ori să-i ceară consimţământul, să-i facă şi testul HIV/SIDA.
Ulterior, rezultatele testului, făcut fără ca aceasta să ştie şi fără să fi fost consiliată înainte şi după testare, conform legii, de către angajaţii laboratorului, nu au ajuns în posesia ei, fiind trimise, prin intermediul unei colege, direct angajatorului, iar acesta a dat-o afară pe tânără fără explicaţii.
Prin intermediul Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS) Constanţa, tânăra a sesizat DSP, care, la rândul ei, a făcut un control la Centrul Cermed.
Reprezentanţii DSP au constatat că recepţionera de la centrul medical a înmânat rezultatele testului HIV altei persoane decât celei căreia i se prelevase sânge pentru analize şi fără a o legitima pe persoana respectivă.
"Am fost sesizaţi de ARAS şi am început o anchetă la centrul medical. Am verificat o serie de documente, reieşind că nu există consimţământul tinerei pentru a i se recolta probe de sânge pentru testarea HIV/SIDA şi nici nu se ştie cui a fost dat buletinul respectiv de analize", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, directorul DSP Constanţa, Constantin Dina.
În plus, conform buletinului de analize care a intrat în posesia DSP, rezultatul testului HIV/SIDA este incert, astfel că nici măcar nu se poate spune dacă tânăra este sau nu infectată HIV.
"Centrul medical ar fi trebuit să trimită pacienta la DSP pentru ca testarea să fie repetată, probele fiind trimise la Bucureşti", a mai spus Constantin Dina.
În urma problemelor constatate, privind încălcarea procedeelor şi protocoalelor privind respectarea confidenţialităţii diagnosticului şi a consimţământului pacientului, reprezentanţii DSP Constanţa au decis să amendeze laboratorul cu 200.000 de lei.
Tânăra a fost îndrumată să depună o plângere şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi la Colegiul Medicilor, unde există o comisie de avizare a laboratoarelor.
La rândul său, directoarea Centrului Medical Cermed, Iuliana Bara, a precizat că testarea HIV/SIDA s-ar fi făcut la solicitarea angajatorului, care ar fi însoţit-o pe femeie la laborator, iar rezultatul testului a fost incert.
Ea mai spune că, deşi înmânarea rezultatelor analizelor se face numai pe bază de carte de identitate, nu se ştie cum setul respectiv a ajuns la altă persoană, iar în acest sens va fi făcută o anchetă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO