Roboţi care parcurg trasee stabilite de elevi şi se gâdilă, în competiţie, la Iaşi | FOTO

Roboţi care se gâdilă, ridică obiecte sau parcurg trasee stabilite de creatorii lor, elevi din mai multe judeţe din zona Moldovei, au fost prezentaţi într-o competiţie demonstrativă, în weekend, la Iaşi. Cei mai buni roboţi vor reprezenta România în finala din America.

Urmărește
539 afișări
Imaginea articolului Roboţi care parcurg trasee stabilite de elevi şi se gâdilă, în competiţie, la Iaşi | FOTO

Roboţi care parcurg trasee stabilite de elevi şi se gâdilă, în competiţie, la Iaşi | FOTO

Zeci de elevi din Iaşi, Roman, Târgu Neamţ, Bacău, Piatra Neamţ, Câmpulung Moldovenesc şi Dorohoi au participat, în weekend, la o competiţie demonstrativă de robotică, în cadrul celui mai mare concurs de acest fel din ţară. Tineri au fost puşi să programeze roboţi care, cu ajutorul unor aplicaţii create de ei, să răspundă la comenzi.

Practic, roboţii trebuie să se mişte, să răspundă comenzilor primite, să parcurgă anumite trasee, să ridice obiecte şi să le ducă într-un anumit loc.

„Am o pasiune pentru electronică, IT. De când eram mic îmi plăcea să demontez telefoane, să mai stric ceva. Când am ajuns la liceu prima dată am început cu site-urile, ca web-designer, după aceea am trecut spre fotografie şi după asta spre robotică. La competiţiile astea îmi fac noi prieteni, învăţ lucruri şi îmi asigur şi un viitor", a declarat Radu Sebastian Gabriel, elev în clasa a zecea la Colegiu Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ.

Un alt tânăr participant la competiţie spune că în fiecare săptămână lucrează cam 16 ore la robotul său.

„Eu particip de trei ani la această competiţie, din al doilea sezon. Pot spune că a început ca o joacă, după ce am participat în primul an acest concurs s-a transformat într-o pasiune şi acum când sunt în ultimul an de şcoală am observat că această competiţie m-a ajutat foarte mult în lua o decizia alegerii facultăţii. Aş vrea să merg mai departe la inginerie aerospaţială sau la mecatronică", a spus Tudor, elev în clasa a XII-a.

Pregătirea pentru o astfel de competiţie implică multe ore de stat în laborator, iar acest lucru se întâmplă, de regulă, după programul de şcoală, a povestit un elev de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi.

„De pe la 5 ani făceam roboţi cu lego şi după îi programam, am făcut o pauză o perioadă de timp şi când am aflat de competiţia asta m-am apucat din nou. Am primit un set de la părinţi de Crăciun şi cu setul ăla îmi făceam roboţi care îmi păzeau camera, am făcut un robot care se gâdila. ( ...) Făceam programare înainte să încep cu robotica, dar acum îmi place mai mult partea mecanică decât software-ul. Pasiunea asta înseamnă să rămânem de multe ori după şcoală, în laborator şi uneori stăm şi până pe la 6-7, înainte de competiţii stăm şi până la ora 10. Dar nu e obositor fiindcă ne place şi dacă nu m-ar chema părinţii acasă aş sta mai mult", a explicat tânărul.

„Vor fi selecţii foarte dure pentru că, de exemplu, din cele 66 de echipe care participă la Regionala de la Iaşi se vor califica doar 33 pentru următoarea etapă. La nivel naţional competiţia a devenit din ce în ce mai dură. Echipele noi, dar şi cele obişnuite cu astfel de competiţii au nevoie să se antreneze. Competiţia de anul acesta este mai grea. Şi tema, SkyStone, este mai grea decât în anii anteriori pentru că roboţii trebuie să fie mai complecşi, mai interesanţi", a declarat Mirela Tibu, profesor de informatică la Liceul Grigore Moisil din Iaşi.

La competiţia naţională FirstTech Challenge de anul acesta sunt înscrise peste 200 de echipe de liceeni din toată ţara. Elevii se vor întrece în meciurile de calificare pentru etapa naţională, apoi vor lupta pentru a câştiga şansa de a reprezenta România la Finala Mondială din Statele Unite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici