Român judecat pentru uciderea unui băiat în Spania, iar doi complici pentru favorizare

Un român a fost trimis în judecată pentru uciderea a unui muncitor de 17 ani la o fermă în Spania, alte două persoane fiind inculpate de procurorii români pentru favorizarea autorului, după ce, în urmă cu patru ani, o instanţă spaniolă a hotărât achitarea unuia dintre acuzaţi.

Urmărește
32 afișări

În decembrie anul trecut, procurorii români au stabilit implicarea unor români în uciderea unui tânăr în Spania, pentru o presupusă datorie de 3.500 de euro, în acest caz Tribunalul cu Juraţi din localitatea Almeria achitându-l pe suspectul principal în asasinat, Leon Dragotă, astfel că a fost eliberat.

Leon Dragotă a fost achitat şi pus în libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, după ce, iniţial, fusese condamnat la 17 ani închisoare.

Ancheta autorităţilor române s-a declanşat după repatrierea tânărului de 17 ani, al cărui tată a remarcat leziuni pe faţa decedatului, astfel fiind dispusă o expertiză medico-legală. Reautopsierea cadavrului a relevat faptul că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin submersie în apă dulce.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 30 aprilie, trimiterea în judecată a lui Simion Zăgrean, în stare de arest preventiv, pentru omor calificat, Leon Dragotă, pentru favorizarea infractorului şi a Ancăi Cristina Urîte, pentru favorizarea infractorului şi mărturie mincinoasă.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică au dispus, în 14 decembrie 2010, reţinerea lui Simion Zăgrean, pentru omor, fiind totodată prezentat Tribunalului Bucureşti care a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia.

De asemenea, a fost prezentată instanţei Anca Urîte (după depistarea şi reţinerea acesteia la 13 decembrie 2010, în momentul în care intenţiona să părăsească ţara prin Aeroportul Bucureşti - Otopeni) cu propunere de arestare preventivă, pentru favorizarea infractorului şi mărturie mincinoasă.

Potrivit anchetatorilor, în 2 iunie 2004, în localitatea Pechina - Spania, într-un bazin colector al apei pluviale, destinat irigării, a fost descoperit cadavrul unui cetăţean român, de 17 ani, dintr-o comună de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud.

Autorităţile judiciare spaniole au întocmit un dosar penal, suspect în cauză fiind identificat un alt cetăţean român, Leon Dragotă, din comuna Leşu, judeţul Bistriţa Năsăud (persoană care lucra împreună cu victima la ferma unui cetăţean spaniol din localitatea Pechina - Spania). Acesta a fost arestat la data de 6 octombrie 2004.

Ulterior, în urma judecării cauzei de către Tribunalul cu Juraţi din localitatea Almeria, Dragotă Leon a fost achitat şi pus în libertate, printr-o sentinţă rămasă definitivă în data de 14 mai 2007.

După repatrierea cadavrului, tatăl victimei, observând leziuni de violenţă la nivelul feţei acesta, a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor asupra fiului său.

În cauză, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud a constituit, în 2004, un dosar penal, în care s-a dispus reautopsierea cadavrului la Servicul de Medicină-Legală Bistriţa-Năsăud, concluzionându-se că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin submersie în apă dulce.

Prin rezoluţia procurorului general al României, din 18 ianuarie 2007, s-a dispus preluarea cauzei de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică.

Totodată, din concluziile Raportului de Nouă Expertiză Medico - Legală al Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", a rezultat că moartea tânărului a fost violentă, s-a datorat asfixiei mecanice, prin submersie în apă dulce, în contextul unui traumatism cervical, mecanismul probabil de producere a decesului fiind comprimarea directă a regiunii cervicale şi comprimarea pachetului vascular al gâtului. Între leziunile constatate şi deces există o legătură de cauzalitate directă condiţionată. Data probabilă a decesului a fost estimată ca fiind 2 iunie 2004.

Cercetările efectuate atât pe teritoriul României, cât şi al Spaniei (prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale) au mai stabilit că, în data de 1/2 iunie 2004, în baza unei înţelegeri anterioare, Simion Zăgrean, împreună cu Leon Dragotă, şi în complicitate cu cetăţeanul spaniol J.L.C., proprietar al fermei unde lucra victima, i-au aplicat acesteia multiple lovituri cu corpuri dure (cu o bâtă din lemn, cu o rozetă de robinet utilizată drept box, dar şi cu mâinile şi cu picioarele).

După ce victima a fost imobilizată, ca urmare a loviturilor primite, Simion Zăgrean i-a comprimat căile respiratorii cu ambele mâini şi, ajutat de către Leon Dragotă, a aruncat victima într-un bazin colector de irigaţii cu adâncimea de peste cinci metri, unde aceasta a decedat ca urmare a submersiei în apă.

Agresiunea a avut loc la ferma cetăţeanului spaniol din localitatea Pechina, provincia Almeria, Spania şi a fost săvârşită ca urmare a unei presupuse datorii de 3.500 de euro pe care victima ar fi avut-o faţă de Simion Zăgrean.

De asemenea, pentru a se asigura că Leon Dragotă respectă înţelegerea frauduloasă, Simion Zăgrean s-a deplasat în data de 2 iunie 2004 la Poliţia comunei Pechina, unde concubina sa, Anca Urîte a asigurat traducerea în limba spaniolă a declaraţiei lui Leon Dragotă, în sensul că victima s-ar fi înecat.

Trebuie menţionat faptul că, faţă de inculpatul Dragotă Leon s-a dispus începerea urmăririi penale la data de 20 octombrie 2009 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizarea infractorului şi mărturie mincinoasă.

Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare în lipsă, pentru o perioadă de 30 de zile, confirmat ulterior depistării, încarcerării şi aducerii inculpatului Dragotă Leon de pe teritoriul Spaniei pe teritoriul României, la data de 29 octombrie 2010.

În cauză, cercetările au fost efectuate de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în colaborare cu ofiţeri ai Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigaţii Criminale.

Zăgrean, Dragotă şi Urîte au fost deferiţi justiţiei române.

Potrivit rechizitoriului, în seara de 1 iunie 2004, Simion Zăgrean a mers la o fermă din localitatea Pechina, din Spania, unde lucra minorul L.N.şi, sub pretextul unei sume pe care aceasta i-ar fi datorat-o, l-a lovit de mai multe ori cu o bâtă în zona capului şi a membrelor superioare, chiar şi după ce victima s-a prăbuşit.

Zăgrean i-a cerut lui Dragotă, care lucra la aceeaşi fermă cu minorul, să-l lovească cu pe L.N. în zona feţei şi a pieptului cu rozeta unui robinet de irigaţii, utilizată ca box.

"Victima, aflată în stare de inconştienţă, a fost târâtă de gât pe o distanţă de circa o jumătate de metru de către inculpatul Zăgrean Simion, fiind ajutat apoi în această acţiune şi de inculpatul Dragotă Leon, ambii inculpaţi cărându-l pe L.N. până la marginea unui bazin de irigaţii (adânc de cinci metri), de unde i-au dat drumul în apă, prin alunecare. Aflată, în continuare, în stare de inconştienţă victima a decedat la scurt timp, ca urmare a asfixiei mecanice prin înec", spun anchetatorii români.

Zăgrean a mers în 2 iunie 2004 la poliţia localităţii Pechina (Spania), unde concubina sa, Anca Urâte, a asigurat traducerea în limba spaniolă a declaraţiei lui Dragotă - deja inculpat în cazul de omor -, în sensul că victima s-ar fi înecat. De asemenea,Urîte, cu ocazia audierii lor desfăşurate în cursul anului 2010, a încercat prin două declaraţii mincinoase să zădărnicească urmărirea penală faţă de Zăgrean Simion, furnizând false apărări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici