- Home
- Social
- ALBA IULIA, (25.07.2013, 21:30)
- Adina Oşan , Dan Lungu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Român rezident în Anglia, arestat pentru că a scos ilegal din ţară obiecte dacice de patrimoniu
Un român rezident în Marea Britanie, acuzat că a scos ilegal din ţară obiecte de patrimoniu furate din mai multe situri arheologice protejate din România, a fost arestat de Tribunalul Alba, el aflându-se în prezent în custodia Poliţiei Judeţene.
Urmărește
340 afișări
Român rezident în Anglia, arestat pentru că a scos ilegal din ţară obiecte dacice de patrimoniu
Potrivit unui comunicat, emis joi, de Biroul de Presă al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, autorităţile române au reuşit, în această săptămână, să-l identifice în România şi să-l reţină pe Horia Camil Radu, cetăţean român rezident în Marea Britanie, acuzat de spălare de bani şi nerespectarea regimului de protecţie a unor bunuri şi export ilegal de bunuri aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional.
Potrivit sursei citate, Tribunalul Alba a dispus, la solicitarea Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, arestarea preventivă a bărbatului, iar în prezent acesta se află în custodia Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Potrivit Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Horia Camil Radu a fost trimis anterior în judecată de Judecătoria Deva, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la furt calificat de bunuri culturale.
Ulterior, acesta a părăsit România şi s-a stabilit la Londra, refuzând să se prezinte în faţa autorităţilor judiciare române.
În 5 septembrie 2010, Horia Camil Radu a fost depistat de autorităţile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone din departamentul Kent, având în autoturism 145 de monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol, în timp ce se deplasa spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a efectua tranzacţii ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile româneşti.
În 16 aprilie, autorităţile britanice au transmis autorităţilor române actele de cercetare privindu-l pe Horia Camil Radu. În 17 iulie, a fost emis mandatul de arestare preventivă de către Tribunalul Alba, acesta fiind pus în executare în 23 iulie, când Radu Horia Camil a fost identificat pe teritoriul României.
Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, prin cererea de comisie rogatorie internaţională adresată autorităţilor competente din Marea Britanie, a solicitat transmiterea actelor şi restituirea lotului monetar. Raportul de expertiză efectuat în cauză, la British Museum din Londra, a confirmat apartenenţa lotului de 145 monede Koson la un tezaur sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO.
Monedele indisponibilizate au fost depuse în custodia British Museum din Londra, procedura de repatriere fiind în curs de realizare.
Bărbatul mai este cercetat pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice şi două table din bronz cuprinzând legile cetăţii Troesmis din Dobrogea.
Potrivit comunicatului citat, în cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: 700 monede din aur, de tip Koson, 253 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur, 13 brăţări spiralice din aur, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe