Romani CRISS lui Hollande: Politicienii francezi încurajează violenţa faţă de romi

Organizaţia Romani CRISS şi alte ONG-uri îi scriu preşedintelui Franţei Francois Hollande că politicienii şi reprezentanţii statului francez încurajează violenţa faţă de romi, după linşarea unui adolescent român de etnie romă într-o comună din apropierea Parisului, luni seară.

Urmărește
360 afișări
Imaginea articolului Romani CRISS lui Hollande: Politicienii francezi încurajează violenţa faţă de romi

Romani CRISS lui Hollande: Politicienii francezi încurajează violenţa faţă de romi

"În luna februarie, Romani CRISS v-a atras în mod explicit atenţia asupra faptului că pericolul violenţelor îndreptate împotrivă romilor pe teritoriul francez este real, iar politica statului francez în această materie constituie un catalizator pentru aceste manifestări violenţe. V-am cerut în acel moment să luaţi o poziţie fermă, clară împotriva acestor manifestări şi să revizuiţi politicile statului francez îndreptate, deseori, împotrivă romilor", spune organizaţia în deschiderea scrisorii deschise către Hollande.

Romani CRISS îi mai transmite preşedintelui francez că, deşi i-a trimis oficial scrisoare în februarie 2014, acesta nu a răspuns în niciun fel.

Organizaţia aminteşte că Darius, un tânăr rom de 16 ani, a fost răpit din propria casă, sechestrat şi bătut de un grup de indivizi necunoscuţi iar, în prezent, se zbate între viaţă şi moarte, fiind în comă. Totodată, Romani CRISS atrage atenţia că "procurorul de caz s-a hazardat să elimine orice posibilă motivaţie etnică, fără a investiga această opţiune în mod temeinic, lucru ce contravine standardelor Curţii Europene a Drepturilor Omului".

"Domnule preşedinte, nu putem decât să regretăm faptul că luarea dumneavoastră de poziţie vine atât de târziu, că a fost nevoie că un copil să ajungă în pragul morţii pentru că dumneavoastră să luaţi o poziţie clară cu privire la aceste violenţe îndreptate împotrivă romilor, chiar dacă aţi fost avertizat în timp util. Deşi poziţia dumneavoastră de condamnare a acestor gesturi este un pas într-o direcţie bună, atragem respectuos atenţia că nu este nici pe departe suficient. Pentru a elimină pericolul atacaurilor violenţe împotrivă romilor este nevoie atât de administrarea corectă şi promptă a justiţiei, cât şi de renunţarea la policile publice antirome şi înlocuirea acestora cu poitici inclusive, menite să încurajeze să sprijine «integrarea» romilor în societate, nu excluderea acestora", se mai spune în scrisoare.

Organizaţia arată că unul dintre factorii care încurajează aceste manifestări este tocmai poziţia autorităţilor şi a politicienilor faţă de romi: "politica de «demantelare» a taberelor de romi împreună cu returnarea lor în România şi Bulgaria, contrar dreptului european, transmit opiniei publice franceze semnalul că romii nu sunt doriţi în Franţa, că sunt incompatibili cu societatea franceză, că trebuie să îi îndepărtăm".

"Aceste mesaje sunt întărite de declaraţiile dumneavoastră şi ale prim-ministrului Valls, declaraţii care au explicitat faptul că romii sunt «altfel» şi că împotrivă lor putem lua măsuri ce nu sunt luate împotriva altor cetăţeni europeni, măsuri de alungare, respingere, eliminare de pe teritoriul francez. Mai mult, romii au făcut şi fac parte din discursul politic, care cu greu mai poate fi numit discurs politic, atât în campania electora, cât şi ulterior, constituind «calul de bataie» al politicienilor în cursa lor de afirmare şi de ocupare a unor funcţii publice în statul francez. Pentru avantaje personale meschine, mulţi dintre politicenii francezi (amintim în treacăt pe domnii Szarkozy şi Valls) diabolizează o etnie întreagă şi o condamnă la oprobriul public. Această tactică populistă şi rasistă a alimentat masiv violenţele împotrivă romilor în Franţa, transmiţând mesajul că romii nu sunt egalii noştrii, că nu se bucură de acelaşi drepturi, şi că, în ultima instanţă, îi putem trata diferit, mai rău decât pe ceilalţi", mai spune organizaţia în scrisoare.

În concluzie, Romani CRISS şi celelate ONG-uri semnatare îi cer lui Hollande să meargă până la capăt cu poziţia sa şi să abolească "aceste practici rasiste de distrugere a taberelor de romi şi de expulzare colectivă a acestora, întrucât aceste politici alimentează violenţele împotrivă romilor".

Scrisoarea mai este semnată de ADIS - Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor şi Integrare Socială, CEDS - Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială, Centrul Romilor "Amare Romentza" şi Uniunea Naţională a Comunităţilor de Rromi.

Darius, un adolescent român de etnie romă în vârstă de 16 ani, este în comă după ce a fost bătut de mai mulţi indivizi care îl suspectau de furt. Adolescentul locuia împreună cu familia şi alţi romi într-o casă părăsită din cartierul Pierrefitte-sur-Seine, în nordul Parisului. A fost găsit vineri seara în stare de inconştienţă, într-un cărucior de supermarket, abandonat în apropiere de cartierul La Cité des Poètes. Între răpirea şi descoperirea lui Darius, mai multe cereri de răscumpărare au fost efectuate pe lângă familia sa, fiind utilizat telefonul său mobil.

În aceeaşi zi, un furt a avut loc în localitate, autorul acestuia fiind pus pe fugă de un martor. "El a făcut o descriere care putea corepunde unui tânăr de curând urmărit, răpit, sechestrat, bătut până la moarte şi lăsat să moară nu departe de locul în care a fost răpit", a precizat procurorul, evocând "represalii" fondate pe "zvonuri".

Procurorul Sylvie Moisson din Bobigny, însărcinată cu ancheta, a declarat, marţi seara, că acest "act de barbarie" are ca mobil o tentativă de "răzbunare personală". "Nu se poate simplifica la un antagonism între cele două comunităţi, nu a existat stigmatizare nici de o parte, nici de cealaltă", a afirmat ea.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, adolescentul ar fi fost răpit de către câţiva tineri, a precizat Moisson, care nu a precizat numărul acestora.

Preşedintele Francois Hollande a denunţat "acte incalificabile şi nejustificate", care contravin tuturor principiilor pe care se fondează statul francez, exprimându-şi "indignarea" şi cerând "angajarea tuturor mijloacelor pentru găsirea autorilor acestei agresiuni".

Este un act "inacceptabil", iar "responsabilii" trebuie "găsiţi cât mai repede pentru a răspunde pentru acţiunile lor în faţa justiţiei", a declarat şi premierul francez Manuel Valls.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici