Români fără vize în SUA. Ciolacu: Mai avem de îndeplinit un criteriu tehnic

Românii ar putea călători în Statele Unite ale Americii fără vize din 2025, cu un efort comun nu doar al statului, ci al tuturor cetăţenilor, a declarat, marţi, premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită peste ocean.

Urmărește
898 afișări
Imaginea articolului Români fără vize în SUA. Ciolacu: Mai avem de îndeplinit un criteriu tehnic

Întrebat de jurnalişti dacă a discutat despre ridicarea vizelor pentru români şi ce progrese s-au obţinut odată cu vizita membrilor Guvernului în SUA, premierul a spus că mai avem de îndeplinit un criteriu tehnic.

„Ştiţi foarte bine că pentru ridicarea vizelor am vorbit cu fiecare congressman în parte, absolut toată lumea ne susţine, mai avem de îndeplinit un criteriu tehnic. Aici va trebui să facem un efort nu numai al statului român, ci al nostru, al tuturor românilor, dacă vrem cu adevărat să închidem această discuţie la finalul anului 2024 şi să fie în aplicare din anul 2025”, a spus Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a mai spus că România contează pe sprijinul Congresului american pentru introducerea în Programul Visa Waiver.

„Consolidarea Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, cu accent asupra domeniilor economic, energie şi apărare, şi includerea ţării noastre în Programul Visa Waiver au fost principalele subiecte discutate în cadrul întâlnirilor prim-ministrului Marcel Ciolacu cu membri ai Congresului American. Premierul Marcel Ciolacu a purtat discuţii cu reprezentanţii Congresului american Ben Cardin şi James Risch - co-preşedinţi ai Comitetului pentru relaţii externe din Senatul SUA, Michael McCaul şi Gregory Meeks - co-preşedinţi ai Comitetului pentru Afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, Thomas Kean şi William Keating - co-preşedinţi ai Subcomitetului pentru Europa, Jeanne Shaheen - iniţiatoarea Legii privind securitatea Mării Negre şi o mare susţinătoare a României”, a transmis Guvernul într-un comunicat de presă.

Şeful Executivului de la Bucureşti a mulţumit oficialilor americani pentru contribuţia la consolidarea Parteneriatului Strategic cu România şi pentru sprijinul pe care Congresul SUA îl acordă securităţii pe Flancul Estic al NATO, în special României şi a apreciat, în acest context, vizitele oficialilor americani în România şi în regiunea Mării Negre.

„SUA pot conta pe deplin pe România. Suntem cel mai constant, activ şi apropiat aliat şi partener strategic al Statelor Unite în regiunea Mării Negre. România va continua să rămână o sursă de stabilitate în regiunea Mării Negre şi să contribuie în coaliţia condusă de SUA pentru apărarea ordinii internaţionale bazată pe reguli”, a fost mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu partenerilor de dialog.

Totodată, prim-ministrul Ciolacu a subliniat că Parteneriatul România-SUA este mai puternic ca niciodată şi a amintit beneficiile pe care acesta le aduce atât cetăţenilor români, cât şi celor americani, în domeniile securităţii, energiei şi economiei.

Un punct de interes în cadrul discutiilor l-a constituit includerea României în Programul Visa Waiver, obiectiv major pentru tara noastra.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că România contează pe sprijinul Congresului în acest sens. „Introducerea proiectului de lege privind eligibilitatea României pentru a participa la Programul Visa Waiver a constituit pentru noi un semnal pozitiv şi un îndemn să accelerăm pregătirile pentru aderare. Dorim înregistrarea de progrese substanţiale în acest dosar, astfel încât anul viitor să îndeplinim condiţiile pentru includerea în Programul Visa Waiver”, a afirmat prim-ministrul.

În ceea ce priveşte calitatea de membru NATO, premierul Ciolacu a subliniat că România este un partener de încredere al Statelor Unite, ţara noastră găzduind mii de soldaţi americani şi NATO în bazele aeriene şi navale, precum şi Cartierul General Sud-Est al Diviziei Multinaţionale NATO, care este nodul regional de comandă şi control al NATO, o Unitate de Integrare a Forţelor NATO, o brigadă multinaţională complet operaţională. Totodată, premierul Marcel Ciolacu şi-a arătat aprecierea faţă de anunţul preşedintelui Biden, la Summit-ul NATO de la Madrid, privind înfiinţarea sediului unei echipe de luptă de brigadă rotativă în România.

O altă temă vizată a fost securitatea energetică. România şi SUA au un obiectiv comun de a asigura securitatea energetică pentru Ucraina şi Republica Moldova. România sprijină Republica Moldova pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic.

Totodată, prim-ministrul Ciolacu a precizat că România a conceput o strategie pentru Marea Neagră, pentru a include libertatea de navigaţie şi dezvoltarea economiilor din regiunea Mării Negre, prin consolidarea zonei ca nod şi punct de tranzit între Europa şi Caucaz şi Asia Centrală.

În cadrul discuţiilor, partenerii de dialog au arătat deschiderea Statele Unite de a finanţa un pachet robust de energie nucleară curată, sigură şi fiabilă pentru România, la centrala de la Cernavodă şi alte centrale mici cu reactoare modulare. Iniţiativa va crea mii de locuri de muncă şi va poziţiona România ca lider în tranziţia către energie curată.

Prim-ministrul României se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. şi New York - împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, şi Radu Oprea, ministrul Economiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici