România a achitat în ultimii doi ani despăgubiri de 20 milioane de euro impuse de CEDO

Deputatul PNL Virgil Pop a acuzat Guvernul Boc că a cheltuit 20 de milioane de lei în ultimii doi ani ca despăgubiri pentru cetăţeni impuse în urma unor decizii ale Curţii Europene ale Drepturilor Omului (CEDO) din cauza "unor greşeli ale statului şi justiţiei".

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului România a achitat în ultimii doi ani despăgubiri de 20 milioane de euro impuse de CEDO

România a achitat în ultimii doi ani despăgubiri de 20 milioane de euro impuse de CEDO (Imagine: Thomas Dac/Mediafax Foto)

Deputatul PNL Virgil Pop susţine, într-un comunicat de presă transmis joi, că cifra de 20 de milioane de euro a fost recunoscută de ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, într-un răspuns la o interpelare înaintată de el.

"În vreme de criză financiară profundă, contribuabilii sunt obligaţi să achite alte zeci de milioane de euro în contul greşelilor statului român, condamnat de CEDO. Doar în anii 2009 şi 2010, primii ani ai guvernării Boc, România a fost nevoită să achite 20 de milioane de euro în cuantumul despăgubirilor impuse de Curte. Cifrele sunt avansate de ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, ca răspuns la o interpelare adresată de către deputatul PNL Virgil Pop", se arată în comunicat.

Deputatul liberal a afirmat că suma de 20 de milioane de euro este "halucinantă", în condiţiile în care, în perioada 2005-2008, România a plătit, în total, 15 milioane de euro drept despăgubiri persoanelor repuse în drepturi de CEDO.

"Cifra este cu atât mai îngrijorătoare cu cât România trece în aceste momente prin cea mai gravă criză financiară, dublată de o politică fiscală aberantă şi înrobitoare, impusă de guvernul condus de Emil Boc", a precizat deputatul liberal.

Potrivit acestuia, vinovaţii pentru actuala realitate, care plasează România pe primele locuri printre ţările reclamate la CEDO, "nu fac neapărat parte din sistemul judecătoresc, ci mai degrabă se regăsesc în actul guvernamental al puterii, care încalcă în mod repetat Constituţia, separaţia puterilor în stat şi ignoră, de cele mai multe ori, nevoile sistemului judiciar din România".

"Cadrul legislativ românesc este viciat constant cu legi propuse de Guvern care se dovedesc mai apoi a fi neconstituţionale. Executivul Boc abuzează de instituţia ordonanţei de urgenţă şi emite suite de acte normative aberante, atacabile la CEDO. Exemplul tăierii pensiilor este doar unul dintr-o mie. Statul greşeşte, contribuabilul plăteşte. Aşa se poate traduce politica legislativă a Guvernului Boc", a subliniat Pop.

Deputatul PNL l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că a contribuit din plin la această stare de fapt, "prin presiunile şi acuzele constante îndreptate împotriva magistraţilor şi a instituţiilor publice ce reglementează activitatea acestora, dând dovadă de un comportament inacceptabil pentru un şef de stat european".

"În combinaţie cu incompetenţa guvernanţilor, rezultatul este unul dezastruos pentru România, atât din punct de vedere financiar, cât şi în contextul sistemului judecătoresc. Incompetenţa acestor oameni atinge cote de neimaginat. Pe lângă faptul că nu le pasă că românii plătesc milioane de euro pentru greşelile şi pentru ignoranţa lor, aceştia nici măcar nu au idee despre dimensiunea reală a fenomenului despăgubirilor CEDO în România", a subliniat Virgil Pop.

Acesta l-a acuzat pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, de "dezinformare", în condiţiile în care acesta a afirmat că România a plătit, în ultimii douăzeci de ani, 12 milioane de euro ca urmare a deciziilor CEDO, "declaraţie contrazisă flagrant de datele oferite de Ministerul Finanţelor Publice".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici