România a cerut CE o derogare de trei ani la asomarea animalelor în perioada Crăciunului şi a Paştelui
România a solicitat Comisiei Europene o derogare pentru sacrificarea animalelor din gospodării fără asomare, înainte de Crăciun şi Paşte, pe o perioadă de trei ani, în schimbul căreia autorităţile de la Bucureşti vor elabora un program de educare a populaţiei în legătră cu normele din domeniu.
România a cerut CE o derogare de trei ani la asomarea animalelor în perioada Crăciunului şi a Paştelui
"Comisia Europeană a fost de acord ca animalele să poată fi sacrificate tradiţional, doar pe o perioadă de trei ani. În acest sens am cerut ca, măcar 4-7 zile înainte de Crăciun şi Paşti, ţăranii să fie lăsaţi sã îşi sacrifice animalele (fără a utiliza procedeul de asomare, care prevede anestezierea animalelor înainte de sacrificarea acestora - n.r.), a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele Colegiului Medicilior Veterinari, Liviu Harbuz.
Reprezentanţii României au purtat discuţii în cursul lunii decembrie cu oficialii Comisiei Europeane pentru obţinerea unei derogări la sacrificarea animalelor înainte de sărbătorile de Crăciun şi Paşte. CE a acceptat să discute pe tema derogării după ce România va elabora un program de educare a populaţiei în legătură cu normele europene legate de bunăstarea animalului.
După prezentarea programului la Bruxelles, Guvernul va emite o hotărâre care să legifereze derogarea de la sacrificarea animalelor înainte de sărbători, pe care reprezentanţii Comisiei Europene s-au angajat să nu o atace în instanţă, potrivit lui Harbuz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Hotãrârea ar urma sã intre în vigoare înaintea sărbătorilor de Paşte, a adăugat el
"România este un caz unic în Europa. La noi sunt 1,8 milioane de proprietari cu 4,5 milioane de porci, în vreme ce în Olanda sunt 600.000 de ferme care cresc zece milioane de porci. Fermierii care au doar 50 de euro pensie nu îşi vor permite să cumpere un asomator care costă 200 de euro", a spus Radu Roatiş, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Preşedintele ANSVSA a precizat că asomarea nu este responsabilitatea medicilor veterinar, ci a proprietarilor animalelor sacrificate, dar consiliile locale ar putea găsi variante, pe modelul măcelarilor autorizaţi, ca anumite persoane să se ocupe de această activitate.
Pe de altă parte, potrivit lui Harbuz, reprezentanţii CE au fost de dispuşi să negocieze numai după ce reprezentanţii României au spus că vor face demersuri pentru modificare directivei europene în domeniu, pentru care sunt necesare un milion de semnături.
"Le-am spus că noi vom veni cu două milioane de semnături, prentru că este vorba de patru milioane de cetăţeni europeni implicaţi. După ce le-am spus acest lucru, au fost deschişi la negocieri", a afirmat Harbuz.
Deşi obligatorie încă de la începutul acest an, asomarea reprezintă o problemă în perioada sărbătorilor, când sunt sacrificate numeroase animale, multe dintre ele în gospodării.
ANSVSA a anunţat că în perioada Crăciunului metoda de asomare convenită este împuşcarea cu pistolul cu glonţ captiv. Asomarea nu este gratuită pentru ţărani, aceştia plătind până la trei euro pentru fiecare porc, tariful reprezentând prestarea de servicii din partea veterinarului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO