- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.01.2017, 13:48)
- Claudiu Surmei
România a exportat în SUA armament şi echipament militar de peste 50 milioane de euro în nouă luni
Statele Unite ale Americii (SUA) au importat armament şi echipamente militare produse în România în valoare de peste 50 de milioane de euro în perioada ianuarie – septembire 2016, reprezentând aproape 40 la sută din totalul exporturilor de armament şi echipamente militare ale statului român.
Urmărește
1736 afișări
România a exportat în SUA armament şi echipament militar de peste 50 milioane de euro în nouă luni (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)
Potrivit datelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Statele Unite ale Americii rămân principalul client al statului român în ceea ce priveşte armamentul şi echipamentele militare. Americanii au cumpărat produse din România, în primele nouă luni ale anului 2016, în valoare totală de 51.111.836 de euro, reprezentând 39,23 la sută din valoarea totală de armament şi echipamente militare exportate de ţara noastră, care se ridică la 130.262.650 de euro.
Americanii au cumpărat, între altele, 3.100 de pistoale, 8.150 de puşti de asalt, 766 de mitraliere uşoare, 239 de mitraliere de calibru 12,7, 80 de mitraliere antiareiene cu o ţeavă, 375 de aruncătoare de grenade antitanc de calibru 40 de milimetri, cât şi bombe de iluminare, componente pentru aeronave militare, muniţie pentru arme de calibru mic şi 6.130 de lunete pentru arme de vânătoare şi accesorii pentru puşti semiautomate.
În Arabia Saudită, statul român a exportat, în aceeaşi perioadă, produse militare în valoare totală de 19.242.715. Au fost vândute 92 de aruncătoare de calibru 60 de milimetri, muniţie pentru arme de calibru mic, lovituri antitanc de calibru 40 de milimetri, costume de protecţie CBRN, 168 de mortiere de calibru 60 de milimetri cu accesorii şi 118 mitraliere antiaeriene de calibru 14,5 milimetri. Vânzările către Arabia Saudită au reprezentat 14,77 la sută din totalul exporturilor de acest fel
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
Un alt client care a importat in mod semnificativ armament şi echipamente militare din România este Israelul, care a cumpărat, între altele, subansamble electronice pentru produse militare, componente pentru vehicule militare de teren, componente pentru aeronave militare, echipamente electronice pentru utilizări militare, componente pentru echipamente formare imagini şi contra-acţiune, componente pentru sisteme de testare şi identificare, software pentru echipamente de testare şi verificare şi lovituri reactive fără focos de calibru 122 de milimetri. Achiziţiile au costat statul israelian nu mai puţin de 12.093.921 de euro.
Aproape la egalitate cu Israelul s-a situat Bulgaria. Vecinii de la Sud de Dunăre au cumpărat în valoare de 12.074.073. Bulgarii au preferat, între altele, aruncătoarele de grenade antitanc (220 de bucăţi), aparatele de ochire pentru mortiere, mitralierele antiaeriene de calibru 14,5 milimetri (278), lovituri de calibru 40 de milimetri şi exploziv.
Alţi clienţi care au făcut investiţii importante în armamentul şi echipamentele militare româneşti au fost Emiratele Arabe Unite (6.814.998 de euro), Irak (4.577.347 de euro) şi Italia (3.019.299 de euro).
La nivelul anului 2015, valoarea totală a exporturilor în domeniul produselor militare a fost de peste 160 de milioane de euro. Având în vedere că raportul ANCEX pe 2016 nu include încă ultimele trei luni din an şi că România a exportat armament şi tehnică militară, în medie, de 43 de milioane de euro pe trimestru în 2016 (38.106.004 între ianuarie şi martie, 42.990.828 între aprilie şi iunie şi 49.165.818 între iulie şi septembrie), este posibil ca valoarea totală a exporturilor din 2016 o va depăşi pe cea din 2015.
Exporturile de armament şi tehnică militară româneşti au fost, la nivelul întregului an 2014, de 159 de milioane de euro, după ce în 2013 exporturile se dublaseră, Statele Unite ale Americii rămânând în poziţia de principal client de armament românesc, contractele cu americanii reprezentând 35% din total.
Citeşte şi: Două persoane suprinse de o avalanşă într-un autoturism, în Maramureş, salvate de jandarmi
Citeşte şi: Instanţa supremă urmează să anunţe decizia pe fond în dosarul Bica-Simu. Judecătorii deliberează
Citeşte şi: Cascada îngheţată, atracţia turiştilor
Citeşte şi: GALERIE FOTO Imagini spectaculoase în Munţii Apuseni: Cascada Miresii, îngheţată de două săptămâni, a devenit atracţia turiştilor
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au revizuit prognoza. Situație NEOBIȘNUITĂ în Capitală, la sfârșit de ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe