Oamenii se plâng că încă din primele zile ale anului în oraş miroase a amoniac.
„Un miros îngrozitor. Nu mai puteam sta. Apoi, mirosoase de la o staţie de asfalt a bitum. În special noaptea. Presupunerea mea e că, fiind foarte multe topitorii în zona noastră care lucrează mai mult noaptea, acolo sunt probleme mari. Nu am o dovadă concretă, dar nu se mai poate sta pur şi simplu. Avem copii mici, e îngrozitor. Nici nu mai vorbim să scoţi ceva la uscat pe balcon. Pe balcon este permanent negreală”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dragoş Sîrghie, locuitor al Slatinei
Potrivit datelor Agenţiei Pentru Protecţia Mediului Olt, monitorizările în Slatina au fost făcute zilnic, de la începutul anului. În opt zile din 12, în aer era un nivel prea mare de pulberi în suspensie (PM10), particule ce au ca surse, potrivit specialiştilor în calitatea aerului, activităţile industriale, centralele termoelectrice, sistemul de încălzire a populaţiei şi chiar traficul rutier.
Localnicii au depus şi o plângere la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Olt, iar comisarii au început o anchetă. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, din 13 ianuarie au început controale inopinate la societăţile cu activitate industrială din zonă, iar la unele deja au fost descoperite nereguli.
Gheorghe Neacşa, comisar şef al Gărzii de Mediu Olt, a declarat, pentru MEDIAFAX că, în 2019, în urma controalelor la mai multe topitorii, dar şi la uzina ALRO, au fost descoperite depăşiri ale normelor de poluare.
„Este o societate de unde provine un miros asemănător cu cel sesizat. Pe de altă parte, vom mai face o monitorizare la obiectivul industrial cel mai mare, la ALRO, având în vedere că miroase nu doar a amoniac”, a spus Neacşa.
Potrivit datelor furnizate de Agenţia Pentru Protecţia Mediului Olt, la solicitarea MEDIAFAX, anul trecut au fost 7 depăşiri de valori, numărul maxim de depăşiri într-un an calendaristic fiind de 35 de ori.