România, a treia ţară ca număr de plângeri la CEDO în 2008

Numărul de dosare de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a înregistrat în 2008 o creştere cu 23 la sută, depăşind 97.300, mai mult de jumătate din plângeri provenind din patru ţări, între care şi România, potrivit unui bilanţ prezentat joi la Strasbourg.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului România, a treia ţară ca număr de plângeri la CEDO în 2008

România, a treia ţară ca număr de plângeri la CEDO în 2008

Mai mult de jumătate din plângeri provin din patru ţări: Rusia (28 la sută), Turcia (11,4 la sută), România (9,1 la sută) şi Ucraina (8,5 la sută). Urmează Italia (4,3 la sută), Polonia (3,6), Slovenia (3,3), Germania (2,6) şi Franţa (2,5).

Printre aceste cazuri, multe nu au ajuns să fie finalizate, deorece doar 49.850 au fost atribuite pentru a fi procesate, a precizat magistratul francez Jean-Paul Costa, care prezidează CEDO.

În final, 32.043 de plângeri (mai mult cu 11 la sută) au fost judecate. În 1.881 de cazuri (o creştere de opt la sută) au fost date sentinţe, în timp ce peste 30.000 au fost declarate inadmisibile.

Turcia rămâne în frunte la numărul de condamnări, cu 257, dintre care şapte pentru tortură şi 63 pentru tratamente inumane.

Cu 233 de infracţiuni (faţă de 175 în 2007), Rusia rămâne pe locul al doilea, în faţa României (189), Poloniei (129) şi Ucrainei (110).

În 63 de decizii, Moscova a fost condamnată pentru tratamente inumane (25 în 2007) şi în 37 (13 în 2007) pentru încălcarea dreptului la viaţă în chestiuni care vizează mai ales Cecenia. Alte şapte au vizat tortura.

Peste jumătate dintre aceste hotărâri privind Rusia, adică 159 dintre condamnări, au vizat procese calificate ca "inechitabile" şi douăzeci s-au referit la durata procedurilor.

Franţa a făcut obiectul a 34 de condamnări, printre care în 24 s-a constatat o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

În 16 cazuri, este vorba despre încălcări de drepturi în relaţia cu justiţia(proces inechitabil sau, într-un caz, durata procedurii).

Trei decizii au constatat o atingere adusă libertăţii de exprimare şi alte trei au vizat un tratament degradant, o discriminare şi respectiv o atingere adusă dreptului la viaţă privată.

Curtea, care aniversează în acest an o jumătate de secol de activitate, poate fi sesizată de cei 800 de milioane de justiţiabili din 47 de state membre ale Consiliului Europei, după epuizarea căilor de recurs naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici