România are nevoie de secţii speciale de oncologie pentru îngrijirea adolescenţilor - medic

România ar avea nevoie de compartimente speciale de oncologie pentru îngrijirea adolescenţilor şi a adulţilor tineri, întrucât patologia neoplazică în aceste cazuri diferă de cea a adulţilor, dar autorităţile au respins un astfel de proiect deşi în UE este funcţional, a spus medicul Monica Dragomir.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului România are nevoie de secţii speciale de oncologie pentru îngrijirea adolescenţilor - medic

România are nevoie de secţii speciale de oncologie pentru îngrijirea adolescenţilor (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Medicul oncolog Monica Dragomir de la Institutul Oncologic Bucureşti a declarat, marţi, la conferinţa de presă organizată în cadrul proiectului "Zâmbet pentru viitor, o şansă în plus pentru copiii bolnavi de cancer" şi al campaniei "Poţi şi tu" că există riscul ca un copil aflat în grija pediatrului oncolog să nu mai poată fi îngrijit de acesta după ce a împlinit vârsta de 18 ani întrucât trebuie preluat de secţiile de adulţi.

"Din păcate autorităţile române nu au manifestat înţelegere pentru organizarea unor astfel de secţii. Din acest motiv, există riscul ca un copil aflat în grija pediatrului oncolog să nu mai poată fi îngrijit de medicul lui după ce a împlinit vârsta de 18 ani întrucât trebuie preluat de secţiile de adulţi. Patologia oncologică a copilului este diferită de cea a adultului. La copii, cele mai frecvente boli oncologice sunt tumorile cerebrale, leucemiile şi limfoamele, suferinţe foarte rar întâlnite la adult", a arătat Monica Dragomir.

Medicul a susţinut necesitatea recunoaşterii oficiale a acestui grup de bolnavi care au vârste de 18 -19 ani şi care sunt trataţi de la depistarea bolii de către pediatrul oncolog şi care nu ar putea fi trecuţi la adulţi. În acest context, la Institutul Oncologic Bucureşti ar fi necesară o secţie specială pentru adolescenţi şi adultul tânăr cu cancer, potrivit medicului.

"Din păcate, specialitatea oncologie pediatrică a fost desfiinţată acum şase ani, iar la nivel naţional mai sunt 30 de doctori cu astfel de pregătire. Dintr-o secţie de 50 de paturi pentru pediatrie oncologică de la Institutul Oncologic Bucureşti, 15 ar trebui destinate bolnavilor din această categorie de vârstă. Toţi vor să ajute, dar nimeni nu ajută pediatria oncologică", a conchis conferenţiarul Dragomir.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici