- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România are sprijinul Austriei în aderarea la spaţiul Schengen în 2011
Ministrul de Interne austriac, Maria Theresia Fekter, a declarat, joi, că România are sprijinul Austriei în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen în 2011 şi că nu comentează efectele pe care le-ar putea avea actuala criză politică asupra planului de aderare.
Ministrul de Interne austriac, Maria Theresia Fekter (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Ministrul Maria Fekter a spus, într-o conferinţă de presă, cu ocazia Conferinţei Ministeriale a Forumului Salzburg organizate la Bucureşti, că priorităţile în ceea ce priveşte relaţia dintre statele membre ale Forumului sunt siguranţa şi cooperarea poliţienească.
Preşedinţia Forumului Salzburg - o platformă de colaborare pe probleme de securitate internă, din care fac parte Austria, România, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia, precum şi Croaţia în calitate de observator - a fost preluată în al doilea semestru al anului 2009 de România, care şi-a stabilit trei domenii prioritare pe durata mandatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a menţionat, în conferinţa de presă, că aceste domenii sunt consolidarea cooperării între statele membre ale Forumului, intensificarea conlucrării pe plan regional şi aprofundarea cooperării poliţieneşti cu statele din Balcanii de Vest şi cu cele răsăritene.
În ceea ce priveşte combaterea infracţiunilor grave, Blaga a precizat că cea mai bună metodă este prevenirea, pentru eficienţa căreia este nevoie de un bun schimb de informaţii între autorităţi, stabilirea de bune practici, coordonarea acţiunilor de prevenire şi lansarea unor acţiuni comune privind infracţionalitatea transfrontalieră.
Referitor la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în 2011, Blaga a recunoscut că instituţiile statului mai au multe de făcut pentru îndeplinirea acestui obiectiv, dar că există progrese.
Maria Theresia Fekter a adăugat că extinderea spaţiului Schengen este un subiect extrem de important, dar a asigurat că România are tot sprijinul Austriei pentru a adera în 2011. Fekter a mai spus că Austria sprijină, în general, candidaţii ce vor să facă parte din spaţiul Schengen, astfel încât eforturile lor să se ridice la standardele necesare pentru aderare.
Totodată, ministrul austriac de Interne a refuzat să comenteze pe tema eventualelor efecte negative pe care le-ar putea avea criza politică din România asupra planului de aderare, menţionând că acest lucru reprezintă "o problemă internă a României".
Ministrul Blaga a precizat, pe acelaşi subiect, că "problema nu se poate pune în aceşti termeni" şi că decizia statelor membre privind aderarea României la spaţiul Schengen va fi una riguroasă, nu va fi una politică. Blaga a mai spus că România "are capacitatea de a-şi îndeplini obiectivele" de aderare.
Conferinţa de presă susţinută de cei doi miniştri a fost prilejuită de reuniunea Forumului Salzburg la Bucureşti, între 28 şi 30 octombrie.
Forumul Salzburg, bazat pe o iniţiativă austriacă din anul 2000, este o platformă de colaborare şi cooperare între state, pe probleme de securitate internă. România a devenit membră a Forumului în anul 2004 şi deţine, în prezent, preşedinţia acestuia.
În primul semestru al acestui an preşedinţia Formului a fost asigurată de Polonia, iar în semestrul întâi al anului 2010 va fi preluată de către Slovacia.
România şi-a propus ca obiectiv aderarea la spaţiul Schengen în martie 2011.
Acest deziderat presupune îndeplinirea standardelor Schengen în cinci domenii, care sunt supuse procesului de evaluare: cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere şi SIS.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.