- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, avertizată de CE pentru eşecul de a îmbunătăţi calitatea aerului
România a fost avertizată, alături de alte şapte state membre ale Uniunii Europene, cu privire la eşecul de a îmbunătăţi calitatea aerului, problema concretă semnalată de Comisia Europeană fiind emisiile de particule minuscule în suspensie, aşa-numitele PM10.
România, avertizată de CE pentru eşecul de a îmbunătăţi calitatea aerului (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
"Comisia Europeană a emis astăzi (vineri, n.r.) avertismente către opt state membre cu privire la eşecul repetat de a îmbunătăţi calitatea aerului. Au fost trimise scrisori Austriei, Belgiei, Danemarcei, Franţei, Greciei, României, Republicii Slovace şi Ungariei. Avertismentele se referă la emisiile excedentare de particule minuscule în suspensie, cunoscute sub numele de PM10", informează Comisia Europeană.
Conform legislaţiei UE, trebuia atinse anumite limite în această privinţă până în anul 2005, însă mai multe state membre au solicitat prorogarea termenului pentru atingerea standardului referitor la PM10 până în iunie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
"Ţărilor care au demonstrat că fac eforturi în vederea respectării acestui standard li s-au acordat unele prelungiri. Scrisorile de astăzi (vineri, n.r.) se adresează ţărilor despre care se consideră că înregistrează întârzieri", potrivit CE, care arată că derogările se dau doar "sub rezerva îndeplinirii unui anumit număr de condiţii".
Legislaţia europeană obliga statele membre să introducă valorile-limită pentru PM10 până în 2005. Aceste limite impuneau atât o concentraţie medie anuală de 40 de micrograme pe metrul cub de aer, cât şi una zilnică, de 50 de micrograme pe metrul cub de aer, care nu trebuia depăşită de mai mult de 35 de ori într-un an calendaristic.
Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Grecia, Slovacia şi Ungaria au solicitat anterior prelungiri, însă Comisia "nu a fost convinsă de acţiunile lor de până în prezent", rapoartele anuale furnizate de
acestea pentru anul 2008 arătând că valorile-limită sunt încă depăşite în mai multe zone, lucru care, pentru Comisie, este echivalent cu nerespectarea obligaţiilor.
Deşi a fost avertizată că trebuie să trimită o notificare pe această temă până la sfârşitul lunii martie 2009, România "nu s-a achitat de această obligaţie", astfel că CE a trimis un prim avertisment scris.
"Poluarea cu particule în suspensie prezintă grave consecinţe pentru sănătatea umană şi sunt necesare standarde stricte. Aceste standarde trebuie aplicate pentru a-i proteja pe cetăţenii de pe tot cuprinsul UE şi, prin urmare, le solicit acestor opt state membre să remedieze aceste abateri şi să amelioreze protecţia cetăţenilor cât mai curând posibil. Sănătatea umană este o prioritate de vârf. Nu se poate tolera nicio întârziere", arată comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas.
Particulele în suspensie - PM10 - se găsesc în special în emisiile poluante generate de industrie, transporturi şi încălzirea locuinţelor. Ele pot cauza astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi moarte prematură.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:30
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
astăzi, 18:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 985. Un oficial ucrainean afirmă că este necesară mobilizarea a 500.000 de oameni / Boris Johnson e optimist că Trump va ajuta în continuare Kievul dacă va câştiga alegerile / 14 răniţi în Harkov, în urma atacurilor ruseşti