- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.08.2018, 08:00)
- Gabriel Pecheanu
#roMânia Cine a “alungat” românii? 30 de ani de proiecte incoerente
Dacă privim peste graniţă, vedem o a doua Românie. O generaţie tânără, care a decis să îşi trăiască viaţa altundeva. Şi tot acolo le cresc şi copiii, iar în Casa Poporului, unde se fac legi, parlamentarii dau din umeri, potrivit unui material din campania #roMânia a cotidianului Gândul.
Urmărește
1139 afișări
#roMânia Cine a “alungat” românii? 30 de ani de proiecte incoerente
CITEŞTE CONTINUAREA ÎN PAGINA 2
Milioane de români au ales, după Revoluţie, calea străinătăţii, mânaţi de dorinţa unui viitor mai bun, dar şi lipsa unei strategii pe termen lung acasă. Politicienii aruncă vina pe cei care nu mai sunt în funcţii şi folosesc cuvinte mari când se referă la viitor.
”O clasă politică învechită, cât şi persistenţa excesivă a unor persoane în funcţii de demnitate publică, au reprezentat şi sunt în continuare un factor decisiv în decizia românilor de a emigra. Corupţia şi lipsa investiţiilor care să genereze locuri de muncă au contribuit şi ele la fenomenul migraţionist. De asemenea, lipsa de finanţare în educaţie, cercetare şi inovare, birocraţia sau un sistem de sănătate deficitar, toate acestea şi-au spus în mod decisiv cuvântul”, este de părere vicepreşedintele PMP Adrian Todoran.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Senatorul PSD Marian Pavel spune că exodul românilor a fost urmarea deschiderii frontierelor după Revoluţie, potrivit unui material al campaniei #roMânia a cotidianului Gândul.
”Nu discutăm de greşeli aici, discutăm de o populaţie, despre o ţară care a stat 50 de ani închisă, unde dreptul de a călători a fost interzis, unde dreptul de a munci pretutindeni în lumea asta a fost închis şi în momentul în care după 1989, 1990, România şi-a deschis frontierele, orice cetăţean român sau fiecare cetăţean european lucrează astăzi acolo unde îşi găseşte job-ul cel mai bine pregătit sau se simte el cel mai bine. Nu este neapărat o greşeală. A fost o decizie politică extraordinar de bună a politicienilor din ultimii 28 de ani de a se îndrepta către Occident, către Europa. Că au fost şi greşeli în administraţie, în ce vreţi dumneavoastră, chestiuni economice, asta e cu totul altceva, nu asta a fost principala cauză a migraţiei, ci diferenţa de nivel de trai generată de cei 50 de ani de comunism în România şi de ceea ce a însemnat Occidentul, lucrul ăsta nu s-a întâmplat în România, ci în toate ţările post-comuniste”, apreciază Marian Pavel.
Senatorul USR Mihai Goţiu dă vina pe toată clasa politică de după 1989: ”Cred că au greşit mai în tot ce au făcut dacă ne uităm la efectele... la ce s-a întâmplat. Evident că după 1990, a existat o tendinţă de a emigra, în special a celor care au trăit în perioada comunistă şi imediat după 1990 şi-au dat seama că lucrurile nu se pot schimba de pe o zi pe alta. Din păcate însă, emigraţia a crescut şi după anii 2000 şi după ce am intrat în UE, când din nou nu mai vorbim de o emigraţie în acelaşi sens al cuvântului ca înainte, pentru că a te muta într-o altă ţară europeană nu mai e în acest moment o emigrare.”
Europarlamentarul Maria Grapini consideră că politicile greşite în domeniile educaţie şi sănătate au dus la exodul românilor. ”De aproape 30 de ani sunt politici greşite în domeniul educaţiei şi al investiţiilor. Investiţiile trebuiau încurajate prin neimpozitarea profiturilor investite pentru retehnologizare mai rapidă (a existat sporadic această măsură). În educaţie avem cadre didactice slab pregătite, în rural sunt necalificaţi care predau în clasele primare şi liceu. Nu a fost o politică fiscală pe termen lung care să se bazeze nu numai pe nivelul taxelor, ci şi pe deductibilităţi care ar fi dus la un alt ritm de dezvoltare”, a afirmat Grapini.
Până în prezent, proiectele promovate în ultimii 28 de ani pentru a stopa exodul românilor au fost punctuale şi conjuncturale.
Ultimul program aprobat, prin decizie a Guvernului, prevede acordarea unor credite de stat cu dobândă zero pentru tineri.
Citește mai departe:
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Cine ar fi doi dintre AGRESORII femeii-jandarm, la protestul din Piaţa Victoriei. Anunţul a fost făcut de FCSB
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe