Prima pagină » Social » România clasează o nouă procedură de infringement deschisă de Comisia Europeană în domeniul mediului

România clasează o nouă procedură de infringement deschisă de Comisia Europeană în domeniul mediului

România clasează o nouă procedură de infringement deschisă de Comisia Europeană în domeniul mediului: adoptarea Programului naţional de control al poluării atmosferice (PNCPA), anunţă Ministerul Mediului.
România clasează o nouă procedură de infringement deschisă de Comisia Europeană în domeniul mediului
Gabriel Pecheanu
09 iun. 2023, 15:50, Social

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a radiat cauza de infringement împotriva României având ca obiect lipsa elaborării PNCPA.

PNCPA a fost aprobat prin HG nr. 119/2023 la data de 14 februarie 2023 şi raportat Comisiei Europene. Acesta stabileşte priorităţile de politică privind calitatea aerului şi poluarea atmosferică, în corelare cu priorităţile de politică relevante, inclusiv cele în materie de climă şi energie, prin identificarea/adoptarea şi implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de poluanţi atmosferici aplicabile sectoarelor de activitate care constituie surse cheie de emisii de poluanţi atmosferici (agricultura, energia, industria, transportul rutier, încălzirea rezidenţială etc.) şi altele, potrivit unui comunicat de presă.

„Elaborarea şi adoptarea PNCPA reprezintă rezultatul eforturilor susţinute depuse de specialiştii MMAP, alături de alte autorităţi naţionale, reunite în cadrul Comitetului interministerial pentru identificarea şi implementarea unor măsuri eficiente la nivel naţional având ca rezultat îmbunătăţirea calităţii aerului. Demersurile privind finalizarea PNCPA au avut susţinerea Administraţiei Prezidenţiale şi Cancelariei Prim-ministrului. Clasarea procedurilor de infringement din domeniul mediului a fost, încă de la început, o prioritate a mandatului meu de ministru. Am reuşit, până în prezent, să închidem 12 astfel de acţiuni împotriva României şi continuăm demersurile susţinute pentru a finaliza acest proces”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

MInisterul Mediului precizează că în elaborarea PNCPA s-a ţinut cont de impactul planurilor şi programelor adoptate sau planificate a fi puse în aplicare în temeiul obligaţiilor privind clima şi energia sau a altor politici conexe (de exemplu dezvoltarea infrastructurii de transport, procese industriale şi agricultură) care ar putea avea impact pozitiv sau negativ asupra respectării angajamentelor naţionale de reducere a emisiilor de poluanţi atmosferici.