România, codaşă în UE la agricultura ecologică. 80% din produsele organice din supermarketuri vin din import

  • România şi-a extins plantaţiile de culturi organice cu doar 2% în 10 ani.
  • România are doar 390.000 de hectare de culturi organice.
  • Hectarele de culturi organice din România sunt de 4 ori mai puţine faţă de cele din Italia.
Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului România, codaşă în UE la agricultura ecologică. 80% din produsele organice din supermarketuri vin din import

România, codaşă în UE la agricultura ecologică. 80% din produsele organice din supermarketuri vin din import

Când căutăm produse organice, de obicei ajungem la nişte rafturi lăturalnice şi singuratice. De ce? Pentru că hectarele cultivate la noi în ţară cu plantaţii eco s-au extins cu puţin peste 2% în ultimii 10 ani.
 
Avem de două ori mai puţine hectare faţă de Austria şi de 5 ori mai puţine faţă de Spania şi Franţa, arată datele Eurostat. Asta pentru că agricultura ecologică presupune mai multă informare, birocraţie şi investiţii.
 
Maria Codrea a reuşit să treacă testul răbdării. Are o plantaţie de 2 hectare de căpşuni în Satu Mare, iar jumătate din ele sunt certificate ecologic.
 
„Diferenţa dintre tratamente este că pe cele ecologice sunt tratamente certificate şi recunoscute la nivel european ca şi produse care se pot utiliza în cultura ecologică. Ca de exemplu, sunt anumite produse care sunt pe bază de ciocolată, extras de scorţişoară, citrice, ca să îţi faci o idee. Celelalte care se folosesc în cultura convenţională sunt produse chimice care se găsesc peste tot în fito farmacii”, a spus Maria Codrea, fermier.
 
România are doar 365 de mii de hectare de culturi eco, în timp de 80% din produsele organice din supermarketuri vin din import. Maria mai are de parcurs procedurile de certificare ecologică şi pentru cel de-al doilea hectar, însă nu se dă bătută. Vinde fructele ecologice la preţ dublu faţă de cele convenţionale şi crede că acest trend de creştere al produselor eco pe care l-a observat anul trecut se va menţine. Deja are precomenzi de la clienţi. Unul dintre ei este Adrian. El alege de câte ori are ocazia, produse ecologice româneşti.
 
„De ceva timp am început să consum produse sănătoase, de la ţărani, de la ţăranul român. Aproape în fiecare zi îmi fac stocul de fructe şi legume de pe piaţă. Să fim serioşi, din 300.000 de kilometri de mare cu vapoare, avioane şi toate cele, produsele nu au cum să fie bio. Poate ştim cu toţii, adică eu ştiu, tu ştii, produsele bio se strică repede, pentru că sunt bio”, a afirmat Adrian Soporan, consumator de produse ecologice.
 
TOPUL CULTURILOR ORGANICE ÎN UE
  • SPANIA – 2,3 mil. hectare
  • FRANŢA – 2,2 mil. hectare
  • ITALIA – 1,9 mil. hectare
  • GERMANIA – 1,2 mil. hectare
  • ROMÂNIA – 365 de mii de hectare
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici