- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.02.2015, 20:00)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, condamnată la CEDO să plătească 196.400 euro din cauza condiţiilor din închisori în 2014
România a fost condamnată, anul trecut, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), să plătească 196.400 de euro unor condamnaţi, ca despăgubiri pentru condiţiile din închisori, se arată în bilanţul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
Urmărește
777 afișări
România, condamnată la CEDO să plătească 196.400 euro din cauza condiţiilor din închisori în 2014 (Imagine: Shutterstock)
Potrivit ANP, "supraaglomerarea reprezintă o provocare majoră a sistemului penitenciar românesc", deficitul de locuri de cazare fiind în prezent de 11.170 de locuri.
Oficiali ai ANP au explicat că, potrivit legislaţiei europene, fiecare deţinut are dreptul la un spaţiu de patru metri pătraţi, obligaţie pe care sistemul penitenciar românesc nu poate să o respecte.
Astfel, pentru limitarea efectelor supraaglomerării, în 2014, ANP "s-a axat pe dezvoltarea infrastructurii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Mai exact, anul trecut, la Penitenciarul Găeşti, au fost demarate lucrări de transformare a pavilionului şcoală în pavilion de detenţie, la Penitenciarului Codlea au continuat lucrările la un nou pavilion pentru detenţie, bloc alimentar şi centrală termică, şi au fost realizate proiectele pentru pentrut transformarea a două pavilioane administrative auxiliare în spaţii de detenţie la Penitenciarul Giurgiu, pentru transformarea unor grajduri în spaţii de detenţie la Secţia Işalniţa din cadrul Penitenciarului Craiova şi pentru amenajarea unuor celule în locul atelierului de producţie la Penitenciarului Satu Mare.
Tot anul trecut au fost obţinute fonduri norvegiene pentru modernizarea secţiei de tineri din Penitenciarul Bacău şi înfiinţarea unui centru terapeutic pentru femei în Penitenciarul Gherla, unde lucrările urmează să înceapă în 2015.
În acelaşi timp, conform bilanţului, se are în vedere reabilitarea unui număr de 1.380 locuri de cazare prin finalizarea obiectivelor de reparaţii capitale la Penitenciarul Codlea (100), Penitenciarul Mărgineni (200), Penitenciarul Aiud (80), Penitenciarul Baia Mare (200) şi Penitenciarul Iaşi (800).
În 2014, ANP a transmis Ministerului Afacerilor Externe 148 de puncte de vedere pentru formularea apărărilor în cauzele aflate pe rolul CEDO care privesc condiţiile de detenţie în care România este parte.
Statul român a fost condamnat anul trecut în 29 de cazuri vizând condiţiile din penitenciare, faţă de 32 în 2013, şi a fost obligat la plata unor despăgubiri în cuantum de 196.400 euro, comparativ cu suma de 221.819 euro în 2013.
Directorul ANP, Cătălin Bejan, a declarat că în România ar fi nevoie de un penitenciar nou, care, deşi nu ar rezolva complet deficitul de peste 11.000 de locuri, ar reprezenta un început. Reprezentanţii ANP au identificat şi două locuri unde ar putea fi construită o închisoare nouă: oraşul Caracal şi localitatea prahoveană Berceni.
Bejan a subliniat că o astfel de construcţie implică nişte costuri foarte mari, dând exemplu construirea unui penitenciar modern la Madrid, pentru care statul spaniol a plătit 110 milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20