- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.12.2016, 18:24)
- Claudiu Surmei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România discută cu SUA despre achiziţia celei de-a doua escadrile de avioane F16
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) doreşte să achiziţioneze cea de-a doua escadrilă de avioane F16 Fighting Falcon de la Statele Unite ale Americii, după ce statele aliate au anunţat că nu pot pune la dispoziţia României o escadrilă întreagă de avioane, din motive ce ţin de mediul de securitate.
Urmărește
3939 afișări
România discută cu SUA despre achiziţia celei de-a doua escadrile de avioane F16
Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că România s-a orientat spre discuţii cu guvernul Statelor Unite ale Americii pentru punerea la dispoziţie a celei de-a doua escadrile de avioane F16, după ce, în urma discuţiilor cu statele aliate, s-a ajuns la concluzia că niciunul dintre acestea nu poate asigura o întreagă escadrilă, având în vedere evoluţia mediului de securitate.
"S-a luat decizia strategică să mergem pe F16 şi cred că din orice punct de vedere ne-am uita la această decizie şi la programul pe care l-am început, este cea mai bună soluţie posibilă, incontestabil. O vreme asigurarea spaţiului aerian se va realiza în paralel cu avioane F16 şi MIG 21 Lancer, dar va trebui, sigur, să continuăm cu creşterea numărului, cu achiziţionarea de aparate F16. Ca atare, încă de la începutul anului, am lansat o scrisoare circulară tuturor aliaţilor europeni care au în dotarea forţelor lor aeriene aparate F16, răspunzând unor anumite aşteptări ale noastre. Din motive care ţin de evoluţia mediului general de securitate, niciunul dintre aceşti aliaţi nu poate, la ora la care vorbim, să pună la dispoziţie o escadrilă întreagă de F16. Ca atare, spre finalul anului ne-am orientat spre discuţii directe cu guvernul producătorului, adică al Statelor Unite, care are viziunea cea mai cuprinzătoare a aparatelor disponibile şi urmează să punem cap la cap o ofertă pe care să o analizăm", a declarat ministrul Apărării, Mihnea Motoc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
România a preluat primele şase aeronave F16 Fighting Falcon din prima escadrilă de acest fel din Portugalia, în luna octombrie 2016. Alte trei aparate de zbor F16 au sosit în România săptămâna trecută, urmând ca ultimele trei avioane din prima escadrilă să sosească în cursul anului 2017.
F-16 Fighting Falcon este o platformă interoperabilă cu cele din NATO şi a fost testată în luptă. Este produsă în peste 4.500 de exemplare şi se află în dotarea a 27 de ţări, dintre care 10 sunt membre NATO. Avioanele folosesc o schemă de vopsire Carpathian Ghost, care asigură camuflaj optim în misiunile de apărare aeriană în condiţiile de mediu din România. Aeronavele au o anvergură a aripilor de 9,4 metri, o lungime de 15,1 metri, înălţimea de 5,1 metri şi o greutate în configuraţia de luptă de 11,5 tone. Ating o viteză maximă de 2180 km/h la o înălţime de 11.000 de metri, având o autonomie de 4.400 de kilometri (cu rezervoare suplimentare).
Investiţia pentru prima escadrilă formată din 12 avioane F16 a costat statul român aproximativ 628 de milioane de euro.
Citeşte şi: Municipalitatea din Bucureşti a aprobat achiziţia a 400 de autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie noi
Citeşte şi: Timişorenii beneficiază de internet gratuit în centrul oraşului de la un stâlp inteligent
Citeşte şi: Condamnare la închisoare cu suspendare pentru impresarul care a bătut-o pe Alexandra Stan
Citeşte şi: Primarul Sucevei: Nu vom înfiinţa un serviciu de ridicat maşini; Nu am mania de a vâna maşini
Citeşte şi: Simulare de cutremur în trei locaţii din Ilfov şi Capitală, printre care Academia de Studii Economic
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe