- Home
- Social
- (14.07.2021, 22:12)
- Elena Gusa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„România Educată”. Reacţii optimiste, dar şi reticente, după ce proiectul a fost aprobat oficial
- Proiectului „România Educată” a fost aprobat printr-un memorandum
- Proiectul a fost lansat în 2016 de preşedintele Klaus Iohannis
- Toate forţele politice au semnat în 2008 un pact naţional pe educaţie
Urmărește
2297 afișări
„România Educată”
După cinci ani de discuţii, proiectul "România Educată" a fost aprobat în mod oficial de către Guvern, printr-un memorandum. Realizarea reformelor pe care le promite proiectul este aşteptată cu interes, dar şi cu scepticism.
Silviu Morcan este secretar executiv la Consiliul Naţional al Elevilor şi spune că initiaţiva necesită o abordare mai serioasă din partea autorităţilor.
„Proiectul în sine este unul valoros şi ambiţios. Are nişte deziterate normale şi de bun simţ, spre care trebuie să tindem ca orice stat european. Dacă rămânem la stadiul de hârtii şi promisiuni şi rapoarte învelite frumos într-o descriere undeva pe Facebook, atunci vom stagna”, este de părere Silviu Morcan.
Se propune ca problemele foarte grave ale învăţământului românesc să îşi găsească rezolvarea prin acest proiect. Însă faptul că a durat atât de mult să fie aprobat i-a determinat pe oameni să nu mai acorde aproape nicio şansă schimbării învăţământului din România. Este şi cazul Ecaterinei Andronescu, fost ministrul al Educaţiei.
„Învăţământul românesc, mai ales post-pandemie, a devenit extrem de polarizat. Diferenţele între şcoli, în timpul pandemiei, s-au accentuat teribil de mult. Ar trebui să urmeze o perioadă în care pregătirea este remedială. Să încercăm cât de cât să micşorăm aceste diferenţe dintre şcoala din mediu urban şi şcoala din mediu rural”, spune Ecaterina Andronescu.
Mulţi speră să avem o „Românie Educată” cât mai curând, iar toate aceste reforme să salveze sistemul educaţiei din România. Însă Radu Gologan, profesor de matematică, vede cu realism situaţia actuală: „Cred că nu este cazul să ne facem speranţe foarte mari. Cred că mai degrabă noi, populaţia, ar trebui să înţelegem care sunt speranţele învăţământului românesc. Programul este eterogen, deci are foarte multe chestiuni punctuale, care nu ştim cum se vor rezolva, chestiuni generale, care sunt foarte bune, dar vagi”.
„România Educată”. Reacţii ale foştilor miniştri ai Educaţiei
Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, spune că proiectul nu este nou pentru el şi că i-a trecut prin mână atunci când era la putere.
„Îmi aduc aminte că în 2017 am bugetat proiectul acesta, Ministerul Educaţiei fiind cel care a susţinut acest proiect. Motivele pentru care s-a întârziat foarte mult mi-ar plăcea să cred că nu sunt cele legate de politică şi că nu s-a făcut acest proiect din prisma unor alegeri prezidenţiale”, spune Liviu Pop.
Proiectul "România Educată" a fost văzut şi de Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei. Spune că accentul ar fi trebuit pus mai mult pe cadrele didactice şi pe modul de pregătire al acestora.
„Formarea profesorilor mi se pare că este un element absolut obligatoriu. El trebuie dezbătut şi concretizat împreună cu toate universităţile care formeaza profesori. Profesorii se formează în universităţi”, subliniază Ecaterina Andronescu.
Orice iniţiativă pentru educaţia din România este clar una importantă, o spune şi Cătălin Baba, un alt fost ministru al Educaţiei. El a ocupat scaunul puterii timp de 3 luni, în 2011. Spune că proiectele prevăzute în legea educaţiei de atunci trebuiau continuate şi puteau fi finalizate până în ziua de azi.
„Legea din 2011 era o lege bună şi trebuia pusă în aplicare. Erau multe proiecte acolo care erau foarte bune şi care trebuiau puse în aplicare”, este de părere fostul ministru.
De asemenea, contactaţi de către Aleph News, alţi foşti miniştri ai educaţiei nu au vrut să aibă o poziţie publică privind proiectul preşedintelului, "România Educată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36