- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România este a 11-a ţară din lume şi a 7-a din Europa care are vaccin pandemic
România este a unsprezecea ţară în lume şi a şaptea în Europa care are vaccin pandemic A/H1N1, a declarat, joi, Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă din Institutul Cantacuzino, acesta adăugând că vaccinarea va începe probabil luni în toată ţara.
România este a 11-a ţară din lume şi a 7-a din Europa care are vaccin pandemic
"Vaccinarea poate începe chiar de vineri dacă DSP-urile au primit dozele de vaccin, dar cu certitudine, de luni se face vaccinare în toată ţara", a declarat Viorel Alexandrescu.
Acesta a spus că vaccinul produs la Institutul Cantacuzino este fără adjuvanţi şi că posibilele reacţii adverse sunt cele din literatura de specialitate, respectiv roşeaţă la locul injectării, o uşoară stare febrilă sau uşoare dureri de cap.
Şeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Iosif Boda, a declarat că toate etapele de pregătire a vaccinului au fost urmărite împreună cu specialiştii de la Institutul Cantacunizo, urmărindu-se raportul risc-beneficiu şi concluzionându-se că beneficiul este mult mai mare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Vaccinul se face persoanelor cu vârste peste 16 ani. În general, se pregăteşte întâi vaccinul pentru adulţi şi apoi se gândeşte vaccinul pentru copii.
În Ucraina au apărut unele mutaţii ale virusului care dau afectare pulmonară.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că au fost transmise informaţii tuturor medicilor de familie şi celor care vor face vaccinarea, în sensul să fie urmărite şi comunicate reacţiile adverse care apar.
Joi sunt livrate primele 250.000 doze de vaccin pandemic de la Institutul Cantacuzino, producător al vaccinului, către direcțiile de Sănătate Publică din București și Moldova.
Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Florin Hulea, a declarat, joi dimineaţă, că transportul va fi livrat spre Suceava şi că traseul va include şapte zone astfel încât dozele de vaccin să ajungă în mai multe reşedinţe de judeţ.
Convoiul va fi format dintr-o maşină a Poliţiei, maşina care transportă dozele de vaccin şi un echipaj de aproximativ 20 de luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
Până la începutul săptămânii viitoare, vor fi livrate și celelalte 1.090.000 doze de vaccin către restul județelor.
Într-o primă fază, vor fi vaccinţi personalul medico-sanitar și cel care asigură securitatea naţională şi locală, urmând ca, ulterior, să fie imunizate și celelalte categorii la risc - elevi de liceu, studenți.
Vaccinul împotriva virusului A/H1N1 nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat. Aceasta este o măsură suplimentară de protecţie pentru ca vaccinul să ajungă într-adevăr la grupele ţintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri, susţine Ministerul Sănătăţii
Conform recomandărilor OMS şi CE, Ministerul Sănătății trebuie să asigure vaccinarea profilactică pentru aproximativ 40% din populaţia României, din care 5% din personalul serviciilor publice esenţiale şi 35% din categoriile populaţionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire, la dezvoltarea unor complicaţii ale bolii.
"Până la finele anului viitor, producătorul român al vaccinului pandemic estimează realizarea unui număr total de 10.000.000 doze, în valoare de aproximativ 50.000.000 lei. Astfel, România are capacitatea de a respecta recomandările OMS", arată MS care adaugă că vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie.
Comitetul de Coordonare al Ministerului Sănătăţii (MS) a hotărât, luni, categoriile de populaţie care vor fi vaccinate cu prioritate împotriva virusului gripei noi, astfel că 1.340.000 de doze de vaccin pandemic vor fi utilizate pentru imunizarea personalului medical, a studenţilor, liceenilor şi cadrelor militare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO