România este obligată de CEDO să achite peste 23.000 de euro pentru o intervenţie a Poliţiei de acum 13 ani

România este obligată printr-o decizie a CEDO să achite peste 23.000 de euro pentru doi bărbaţi, după ce, în timpul unei intervenţii din 2005 a Poliţiei în comunitatea de romi de lângă rampa de gunoi a de la Pata Rât, unul dintre bărbaţi a fost aruncat la pământ, iar altul lovit cu un baston.

Urmărește
4186 afișări
Imaginea articolului România este obligată de CEDO să achite peste 23.000 de euro pentru o intervenţie a Poliţiei de acum 13 ani

România este obligată de CEDO să achite peste 23.000 de euro pentru o intervenţie a Poliţiei de acum 13 ani

Potrivit deciziei CEDO emisă marţi, Poliţia este acuzată că a folosit ”forţa excesivă şi nejustificată” în cazul a doi romi suspectaţi de furt şi care, ulterior, au reclamat modul de intervenţie şi au acţionat statul român în judecată.

”Cazul priveşte două intervenţii ale Poliţiei în comunitatea de romi de la Pata Rât pentru identificarea unor persoane suspectate de furt. CEDO a găsit că folosirea forţei de către Poliţie împotriva lui Augustin Lingurar şi Trandafir Lăcătuş a fost excesivă şi nejustificată în acele circumstanţe. Dl. Lingurar a fost aruncat la pământ de un poliţist, iar dl. Lăcătuş a fost lovit cu un baston, deşi nu a opus rezistenţă şi a fost imobilizat de doi poliţişti. Curtea consideră că aceste acte de violenţă au fost menite să dea naştere la sentimente de frică şi inferioritate şi de a umili. Nicio investigaţie nu a fost declanşată de autorităţi pentru a se verifica dacă acţiunile poliţiei reclamate de cei doi au fost necesare având în vedere comportamentul lor sau posibila rezistenţă”, se arată în decizie.

Reprezentanţii CEDO au subliniat că cercetările în cazul sesizărilor legate de intervenţia, considerată rasistă de către Augustin Lingurar, au durat peste 8 ani, iar Curtea consideră că acestea nu au fost suficient de detaliate.

”În cursul anului 2005, poliţia a primit un număr ridicat de plângeri legate de furturi, astfel că a fost organizată o intervenţie în comunitatea de la Pata Rât în 5 noiembrie 2005. Poliţiştii au recuperat mai multe obiecte furate şi au efectuat două arestări. Ca rezultat al descoperirii bunurilor furate şi al suspiciunilor legate de alte persoane implicate, IPJ Cluj a aprobat o razie de amploare la Pata Rât în 8 noiembrie 2005, care a început la ora 6 şi s-a încheiat la ora 10. Reclamanţii au refuzat să îşi părăsească locuinţele şi au fost evacuaţi cu forţa”, se mai arată în decizia CEDO.

În 21 decembrie 2005, Augustin Lingurar, Trandafir Lăcătuş şi Minerva Covaci au depus o plângere faţă de intervenţia poliţiştilor şi jandarmilor, acuzându-i de abateri, violenţă verbală, atac, ameninţări şi distrugere prin foc, dar au pierdut atât la Curtea de Apel Cluj, cât şi la Curtea de Apel Oradea, astfel că în 18 decembrie 2014 au chemat statul român în judecată la CEDO.

În urma deciziei de marţi a CEDO, statul român trebuie să le plătească lui Lingurar şi Lăcătuş câte 11.700 de euro, sumă reprezentând daune morale, la care se adaugă 3.100 de euro costuri şi alte cheltuieli, în timp ce Minerva Covaci nu va primi nimic, deoarece nu a putut să aducă dovezi în sprijinul reclamaţiilor formulate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici