România este singura ţară în care aproape un sfert dintre angajaţi au salariul minim, restul ţărilor având procente cuprinse între 8 şi 10 la sută
Peste 630.000 de români, angajaţi cu normă întreagă, sunt încadraţi pe salariul minim pe economie, potrivit Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor, informează, luni, Inspecţia Muncii, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.
România este singura ţară în care aproape un sfert dintre angajaţi au salariul minim, restul ţărilor având procente cuprinse între 8 şi 10 la sută(Imagine: Shutterstock)
"Numărul celor care au salariul minim, cu normă întreagă, aşa cum reiese din interogarea Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor, este 631.761", se arată în răspunsul transmis agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit Inspecţiei Muncii, la 30 martie erau înregistraţi 4.981.903 de salariaţi activi şi 5.403.588 de contracte.
Din numărul total de angajaţi activi, 37.446 sunt persoanele de peste 65 de ani care lucrează cu normă întreagă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Şefa FMI: Ameninţarea tarifelor impuse de Trump sporeşte incertitudinea economică globală
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Câţi bani a produs Arena Naţională în 2024. Au fost 28 de meciuri şi 3 concerte
România este singura ţară în care aproape un sfert dintre angajaţi au salariul minim, numărul acestora crescând cu peste 200.000 numai în ultimul an, după modificarea Codului muncii, a declarat, vineri, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.
Liderul BNS a spus că actualul Cod al muncii, intrat în vigoare în 2011, a devenit principalul instrument care a generat numai în ultimul an un plus de 200.000 de locuri de muncă remunerate cu salariul minim pe economie.
"Aproape un sfert din piaţa muncii este angajată pe salariul minim. România este singura ţară cu un asemenea procent de angajaţi cu salarii minime, restul ţărilor având procente cuprinse între 8 şi 10 la sută", a declarat Costin, la un seminar privind legislaţia muncii.
Preşedintele BNS a precizat că o astfel de situaţie nu poate duce decât la concluzii neplăcute pentru viitorul României, explicând că în aceste condiţii nu poate fi ţinut în echilibru sistemul de pensii sau cel de sănătate şi nici fondul public de şomaj.
"Toate aceste elemente, dublate de creşterea numărului de conflicte între angajaţi şi angajatori, conduc la un mediu ostil care continuă să stimuleze migraţia forţei de muncă", a mai spus Dumitru Costin.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO