România, foarte bună la spionat. Ungureanu: Spionii nu sunt îngeri, sunt, de fapt, nişte infractori

Directorul SIE, Mihai Răvan Ungureanu, a declarat, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTV, cei care lucrează în Serviciu sunt motivaţi de patriotism în primul rând, nu de salariu, menţionând, pe de altă parte, că "suntem foarte buni la spionat".

Urmărește
2532 afișări
Imaginea articolului România, foarte bună la spionat. Ungureanu: Spionii nu sunt îngeri, sunt, de fapt, nişte infractori

România, foarte bună la spionat. Ungureanu: Spionii nu sunt îngeri, sunt, de fapt, nişte infractori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat "cât de buni suntem la spionat", Ungureanu a răspuns: "Buni, chiar foarte buni. Nu fac decât să citez ce spun alţii despre noi, pentru că nu vreau să fie o pledoarie pro-domo, mi-ar fi foarte simplu să spun că suntem excepţionali. Nu, sunt foarte multe lucruri de făcut, dar suntem într-adevăr foarte buni, şi ăsta este superlativul absolut.

Ungureanu a mai spus că bugetul SIE este mic în comparaţie cu cel al altor instituţii din sistemul de apărare.

De asemenea, Ungureanu a spus că cei care lucrează în SIE sunt motivaţi de patriotism în primul rând, salariul nefiind un factor determinant. Directorul SIE a precizat că există riscuri la care se supun ofiţerii SIE, inclusiv pierderea vieţii.

El a spus că salariile în SIE sunt, ca nivel, sub 30 de milioane de lei vechi. Cu toate acestea, el a spus că un job la SIE este foarte atractiv, dat fiind natura activităţii.

Directorul SIE a mai spus că un spion respectă doar legile statului din care provin.

"Spionii nu sunt îngeri (...), sunt, de fapt, nişte infractori. Ştiu că sună prost, dar despre asta este vorba", a spus Ungureanu, menţionând că există aspecte penale şi că scopul unei astfel de meserii este recoltarea de informaţii indiferent de mod - legal, ilegal, moral, imoral, etică, nonetică.

El a mai spus că nu poate oferi date despre numărul de ofiţeri activi ai SIE, precizând că informaţia este clasificată.

Ungureanu a mai precizat că recrutarea în SIE nu este un proces întotdeauna mulţumitor, mai ales din punct de vedere cantitativ, pentru că ieşirile din sistem sunt mai mari decât intrările. Ungureanu a spus că atunci când sesizezi astfel de procese, eşti tentat să faci aprecieri legat de întreaga societate: cultură generală, capacitate de mobilizare, optimism patriotic, coeziune, loialitate faţă de stat.

El a precizat că din 1.000 de candidaţi, opt intră "într-o formă specifică de pregătire". "Din cei opt rămân uneori cinci", a spus Ungureanu.

Întrebat câte pierderi de vieţi omeneşti a suferit SIE, Ungureanu a precizat că nu poate răspunde. "Pot să vă spun însă că există pierderi", a spus Ungureanu, spunând că există pierderi de vieţi şi diferite "incapabilităţi fizice sau psihice". El a completat că se dovedeşte astfel foarte palpabilă motivarea superioară a acestor oameni - patriotismul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici