România, locul doi în Europa în privinţa numărului de naşteri la adolescente
România ocupă locul doi în Europa, după Marea Britanie, în ceea ce priveşte numărul de naşteri înregistrat la fete cu vârste între 15 şi 19 ani, 13 la sută dintre mamele înregistrate în 2005 fiind adolescente, conform unui raport al Uniunii Europene.
România, locul doi în Europa în privinţa numărului de naşteri la adolescente (Imagine: Mediafax Foto)
"În România, în 2005 s-au înregistrat 28.536 de nașteri la adolescente între 15 şi 19 ani, 527 dintre acestea au aparținut unor mame sub 15 ani. Aceste date plasează România pe locul doi în Europa, conform unui raport al Uniunii Europene, după Marea Britanie, unde au fost întregistrate, în acelaşi an, 50.160 nașteri", se arată într-un comunicat al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS).
Dacă cele 50.000 de nașteri la adolescente reprezintă în Marea Britanie doar 7 la sută din totalul nașterilor din 2005, în România, procentul este 13 la sută.
Altfel spus, o adolescentă din 50 face anual avort, iar una din 23 devine mamă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
În 2005, la grupa de vârstă 15-19 ani s-au înregistrat aproape 18.000 de întreruperi de sarcină legale, ceea ce înseamnă aproximativ 10 la sută din totalul avorturilor din acel an.
“Anual, în jur de 29.000 de fete tinere, până în 19 ani, devin mame în România. Li se răpesc ultimii ani ai adolescenţei, sunt încărcate de o povară prea grea pentru umerii lor şi sunt expuse la diverse forme de discriminare. Alte aproape 18.000 au avut un avort. Anul acesta, de Ziua Mondială a Contracepției, vrem să le atragem tinerilor atenția că pot găsi răspunsuri despre viața sexuală și contracepție modernă, în presă, pe internet, și mai ales la cabinetele medicale care le stau la dispoziție”, a spus directorul executiv al Societăţii de Educație Contraceptivă și Sexuală, Borbala Koo.
Potrivit statisticilor UE, situaţia avorturi legale înregistrate în 2005 la categoria de vârstă 15-19 ani se prezintă astfel: Germania – 15.753, Ungaria - 5.588, Suedia - 6.686, Finlanda - 2.268, Franţa - 28.376, Italia - 9.725, România - 17.092 şi Marea Britanie - 36.023.
În America Latină, un procent între 35 și 52 dintre sarcinile la adolescente sunt neplanificate. În medie, 38 la sută dintre femei rămân însărcinate înainte de 20 de ani. Totodată, potrivit datelor Panamerican Health Organization, 15 la sută dintre adolescenții între 15 și 19 ani din America Latină contractează o boală cu transmitere sexuală în fiecare an.
Dacă anul trecut SECS a tras un semnal de alarmă asupra faptului că foarte multe femei din România folosesc încă metode contraceptive tradiţionale pentru a se proteja de o sarcină nedorită, anul acesta, Ziua Mondială a Contracepției este dedicată unui subiect care a făcut parte din agenda publică în 2008, fenomenul sarcinilor la adolescente, care reprezintă în continuare un motiv de îngrijorare și obiectul multor programe sociale, chiar și în țările dezvoltate din vestul Europei.
Astfel, vineri, de Ziua Mondială a Contracepției, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală va derula o serie de activități de informare pentru adolescenți, sub mesajul “Trăiește-ți viața înainte să ți-o complici”.
Sarcina reprezintă principala cauză a decesului la tinerele femei între 15 și 19 ani din întreaga lume, din cauza complicațiilor la naștere și a avorturilor ilegale sau nesigure.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO