România, model pentru Georgia în interzicerea fumatului în spaţii publice

Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi, că reprezentanţii instituţiei se vor întâlni cu o delegaţie a Parlamentului Georgiei în scopul pregătirii pentru implementarea legii de interzicere a fumatului în locuri publice şi de a învăţa din experienţa noastră în reglementarea şi limitarea fumatului.

Urmărește
119 afișări
Imaginea articolului România, model pentru Georgia în interzicerea fumatului în spaţii publice

România, model pentru Georgia în interzicerea fumatului în spaţii publice

"În perioada 12-13 martie, o delegaţie oficială condusă de dl. Akaki Zoidze, preşedinte al Comitetului de Sănătate şi Probleme Sociale din Parlamentul Georgiei, va vizita România cu scopul de a pregăti intrarea în vigoare a legii de interzicere a fumatului în locurile publice şi de a învăţa din experienţa ţării noastre în reglementarea şi limitarea fumatului. Delegaţia georgiană, compusă din experţi în sănătate publică, reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai societăţii civile, însoţită de reprezentantul biroului pentru Georgia al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se va întâlni astăzi cu secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, doamna Rodica Nassar, iar în cursul zilei de mâine cu experţii români în control fumatului de la Institutul Naţional de Sănătate Publică", informează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Pe agenda întâlnirilor bilaterale se află discutarea modului în care funcţionează locurile publice fără fumat, procedurile implicate, ratele de conformitate, problemele sau barierele instituţionale sau de alt tip întâlnite de România în cursul implementării legii antifumat.

Autorităţile publice georgiene, sprijinite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au lucrat la o nouă legislaţie privind controlul fumatului, legea urmând să intre în vigoare de la 1 mai. În urmă cu doi ani, România a adoptat legea care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte că fumatul este responsabil cu 16% din totalul deceselor cauzate de bolile non-transmisibile. Fumatul ucide anual peste 7 milioane de persoane şi produce pagube de peste 1,4 miliarde de dolari pe fondul cheltuielilor de sănătate şi a scăderii productivităţii.

Fumatul exacerbează sărăcia, reduce productivitatea economică şi poluează aerul din interior. Prin luarea unor măsuri de control asupra fenomenului, statele pot proteja sănătatea utilizatorilor de tutun şi pe a celor care care nu folosesc aceste produse, dar şi pot salva mediul de efectele poluante cauzate de tutun.

În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici