România, nepregătită pentru şcoala online: Să trimiţi temele pe WhatsApp nu înseamnă conţinut digital

  • Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu susţine că România nu este pregătită pentru şcoala online, deşi în multe mari oraşe din ţară incidenţa cazurilor de Covid se apropie de 6 la mie.
  • El spune că nu există conţinut digital, conectivitate sau profesori pregătiţi pentru asta.
Urmărește
1875 afișări
Imaginea articolului România, nepregătită pentru şcoala online: Să trimiţi temele pe WhatsApp nu înseamnă conţinut digital

Sursa foto: profimedia

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus, marţi seara, la Digi24, că, potrivit legislaţiei acuale, la o incidenţă de 6 la mie şcolile trec în online. Întrebat despre posibilitatea ca şcolile să rămână deschise chiar şi după acest prag, Sorin Cîmpeanu a spus că părerile sunt împărţite: „Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de 6 la mie. Sunt speriaţi de mersul la şcoală, dar n-au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri sau în ale locuri. Alţii vor să rămână deschise şi după 6 la mie”.

„În Bucureşti, spre exemplu, azi avem 5,57 la mie, în Cluj avem 5,59, sunt foarte aproate astăzi, marţi, de 6 la mie. Ziua de referinţă e vineri, dacă vineri se depăşeşte 6 la mie, după regulile de astăzi, şcolile intră în online cu excepţia şcolilor speciale, creşele şi grădiniţele rămân însă deschise cu prezenţă fizică”, a mai spus Cîmpeanu.

Acesta admite că nu ştie care au fost raţiunile care au stat la baza stabilirea acestui prag.

„Acum ne întrebăm cu toţii cum am ales acest prag de 6 la mie. Mie nu mi-e clar, ne-am bazat pe convingerile epidemiologilor, doar că vă fac o mărturisire, e o convingere personală: în momentul în care s-a stabilit acel prag de 6 la mie multă lume a fost convinsă că nu ne vom mai apropia vreodată de pragul de 6 la mie. La 1 august, era 0,13 la mie, de 40 de ori mai puţin”, a mai spus ministrul.

Acesta susţine că România nu e pregătită pentru şcoala online. Pentru acest lucru ar trebui, în opinia ministrului, întrunite simulan 5 condiţii: Una dintre ele este să existe conectivitate la internet, iar în acest moment, spune Sorin Cîmpeanu, 6% din teritoriu are probleme de conectivitate. O altă condiţie este asigurarea echipamentelor, unde încă România mai are de lucru.

„Nu avem conţinut digital. Să trimiţi temele pe WhatsApp nu înseamnă conţinut digital. Nu avem toţi profesorii pregătiţi pentru predare online”, a precizat Cîmpeanu.

Conform acestuia, în ultimul an şi jumătate au fost pregătiţi pentru predarea online aproape 40.000 dintre cei 200.000 de profesori din ţară.

Dar, cel mai important lucru, spune ministrul, este lipsa platformelor de evaluare.

„Dacă nu ai platforme de evaluare online dedicate nu poţi încheia actul educaţional. Analizând mediile la nivel naţional la finalul anului 2020-2021, avem peste 50% medii care se inscriu la burse de merit, ori dacă învăţământul din România este atât de bun încât peste 50% dintre elevi sunt de nivel maxim, de merit, înseamnă că nu mai avem nicio problemaă, deşi evident că este ceva fals”, a adăugat Cîmpeanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici