România nu a implementat adecvat măsurile antitortură şi împotriva relelor tratamente - raport AI

Există îngrijorări privind faptul că România nu a implementat corespunzător măsurile antitortură şi împotriva relelor tratamente, eşuând mai ales să interzică în Codul penal folosirea dovezilor obţinute ca rezultat al torturii, se arată în raportul Amnesty International (AI).

Urmărește
15 afișări

Autorii raportului privind Româna subliniază că aceste probleme au persistat, în ciuda amendamentelor la Codul penal emise în luna mai 2010.

"În august, Comitetul ONU pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (CERD) a notat folosirea excesivă a forţei şi a relelor tratamente de către oficialii instituţiilor de aplicare a legii, faţă de romi mai ales. ONG-urile locale şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorările privind semnalările continue de tortură şi rele tratamente în centrele de detenţie şi climatul de impunitate în unele cazuri", arată Amnesty International în raportul său pe 2010 privind drepturile omului, publicat vineri.

Amnesty International mai notează şi concluzia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din iunie 2010, în cazul Dragoş Ciupercescu împotriva României. CEDO a stabilit că Ciupercescu a fost supus torturii în timpul detenţiei sale preventive, în 2003, fiind percheziţionat la piele de mai multe ori şi ţinut într-o celulă cu nouă paturi, împreună cu alţi 19 deţinuţi.

De asemenea, Amnesty International a evidenţiat decizia CEDO din luna iulie 2010, potrivit căreia România a încălcat interdicţia privind tortura şi a eşuat în desfăşurarea unei anchete privind decesul respectivei persoane. Cazul îl implica pe Gabriel Carabulea, un bărbat de etnie romă care a murit în detenţie, în mai 1996. În cadrul investigaţiei, procurorul militar a conchis că bărbatul a murit din cauza unei boli de inimă, însă CEDO a arătat că moartea sa a rezultat dintr-o lovitură puternică suferită în timpul detenţiei, care a părut aplicată în mod intenţionat.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis condamnarea României la 60.000 de euro în cazul lui Gabriel Carabulea, suspectat de furt, care a murit în 1996, după ce a fost bătut în arest. Potrivit deciziei instanţei, statul român trebuie să îi plătească daune morale de 10.000 de euro fratelui victimei, Viorel Carabulea, care a intentat acţiunea, dar şi 35.000 de euro fiicei lui Gabriel, bani care vor fi ţinuţi într-un cont până la majoratul acesteia, şi alţi 15.000 de euro cheltuieli de judecată.

În cazul lui Dragoş Ciupercescu, autorul atentatului de la Liceul "Jean Monnet", din 2002, CEDO a obligat statul român să îi plătească peste 18.000 de euro, cu titlu de despăgubiri morale şi materiale, precum şi cheltuieli de proces, pentru regimul dur de detenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici