România nu suspendă AstraZeneca. Gheorghiţă: Un caz de tromboză la un milion de vaccinări. 33.000 de români au renunţat la programare

Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombotice, ceea ce înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate, spune, marţi, dr. Valeriu Gheorghiţă. Cu toate acestea, 33.000 de români au renunţat la programare.

Urmărește
3538 afișări
Imaginea articolului România nu suspendă AstraZeneca. Gheorghiţă: Un caz de tromboză la un milion de vaccinări. 33.000 de români au renunţat la programare

România nu suspendă AstraZeneca. Gheorghiţă: Un caz de tromboză la un milion de vaccinări. 33.000 de români au renunţat la programare

Coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că în ultimele 24 de ore au fost anulate 33.000 de programări din totalul de 446.896 de programări pentru vaccinare cu AstraZeneca, potrivit platformei informatice.

„Cu toate acestea, la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.387 de locuri libere din peste 100.000 câte erau la sfârşitul acestui weekend. Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp, un număr mai mare de persoane şi-a făcut programare în aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza 1 şi aproximativ 419.000 pentru doza a doua de vaccin produs de AstraZeneca”, a spus dr. Gheorghiţă.

România a decis continuarea vaccinării cu vaccin de la AstraZeneca, autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi faţă de care Agenţia şi-a menţinut acelaşi nivel de recomandare.

„Se recomandă vaccinarea, fără să existe legături între evenimentele trombotice raportate la nivel european semnale ale unei frecvenţe mai mari în populaţia generală nevaccinată. Cu atât mai mult, analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombo-embolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de embolie pulmonară. Ca nivel de frecvenţă înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvenţa anticipată la nivel populaţional în condiţii bazale, la populaţie nevaccinată, în cazul în care aceste evenimente au o frecvenţă anuală cumulată de un caz la o mie de persoane”, a spus dr. Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, marţi, EMA şi OMS reevaluează toate datele raportate la nivel european iar joi, 18 martie, se aşteaptă o clarificare a tuturor informaţiilor.

România a decis, luni seara, 15 martie, continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european, respectiv şi cu AstraZeneca. 

Decizia a venit după ce cele mai puternice state din UE - Germania, Franţa, Spania, Italia - au suspendat administrarea serului „ca măsură preventivă”, după ce cazuri de tromboză au apărut la persoane abia vaccinate. 

Marţi au continuat deciziile de suspendare. Agenţiile de sănătate din Suedia şi Letonia au anunţat că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca, în aşteptarea unor analize amănunţite ale autorităţilor sanitare internaţionale.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici