România ocupă locul doi în UE după creşterea costurilor cu forţa de muncă
România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană (UE), după Bulgaria, în funcţie de creşterea costurilor totale cu forţa de muncă din trimestrul al doilea pentru o oră de lucru, de 5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, la nivelul blocului comunitar cheltuielile înregistrând un avans de 1,6%.
România ocupă locul doi în UE după creşterea costurilor cu forţa de muncă din trimestrul doi, de 5% (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
În primul trimestru, creşterea anuală a costurilor cu forţa de muncă suportate de angajatorii români a fost de 7,4%, ritm care a plasat România tot pe locul al doilea, de asemenea după Bulgaria, potrivit datelor Eurostat. În al doilea trimestru al anului trecut, indicatorul a urcat cu 11,7%.
În perioada aprilie-iunie, costurile salariale pentru o oră de lucru au crescut cu 4,9%, faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Ritmul este depăşit doar în Bulgaria, unde remuneraţiile au urcat cu 10,4%, iar cheltuielile totale cu forţa de muncă au crescut cu 8,6%.
Alte cheltuieli incluse în costul total al forţei de muncă, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori, au avansat cu 5,1%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Din cele 24 de state pentru care biroul de statistică al Comisiei Europene a prezentat date, opt au înregistrat scăderi ale costurilor totale cu forţa de muncă din al doilea trimestru, celelalte consemnând evoluţii pozitive. Cele mai mari reduceri au fost observate la Lituania (7%), Letonia (5,8%) şi Estonia (2,6%).
La nivelul UE, costurile salariale au urcat cu 1,5% în al doilea trimestru, comparativ cu acelaşi interval din anul trecut.
Costurile totale cu forţa de muncă includ cheltuielile legate de salarii şi pe cele nonsalariale, dar nu cuprind subvenţii sau cheltuieli precum cele referitoare la recrutare, pregătire, calificare sau echipament.
Eurostat defineşte prin cheltuieli salariale remuneraţiile directe, bonusurile şi alocaţiile plătite în numerar sau în natură de angajator unui angajat în schimbul muncii prestate, plăţi pentru concedii şi către schemele de economii ale angajaţilor şi plăţi în natură precum alimente, combustibil, maşina companiei şi altele.
Toate datele referitoare la România şi Bulgaria sunt provizorii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO