- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (02.04.2019, 13:34)
- Departamentul Social - Mediafax
România ocupă penultimul loc în UE ca rată de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei
România se situează în penultimul loc în Uniunea Europeană ca rata de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei, cu un procent de 86%, avertizează Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), care precizează că au fost înregistrate 62 de decese până acum.
Urmărește
252 afișări
România, penultimul loc în UE ca rată de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) transmite că lipsa informaţiilor suficiente, ezitanţa la vaccinare, eşecul în a ajunge la grupurile vulnerabile, probleme în aprovizionarea şi finanţarea vaccinării şi migraţia populaţiei - toate acestea constituie bariere cheie în creşterea acoperirii vaccinării împotriva rujeolei, potrivit raportului ”Organizarea şi furnizarea serviciilor de vaccinare în Uniunea Europeană”, realizat pentru Comisia Europeană.
România se situează în penultimul loc în Uniunea Europeană ca rata de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei cu 86%, în vreme ce Italia este pe ultimul loc cu 85%. Ungaria are o rată de acoperire de 99%, iar media europeană este de 93,5%.
În România, au fost raportate până la data de 29 martie 2019 peste 16.200 de cazuri de rujeolă, din care 62 de decese, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână, 82 de cazuri noi au fost înregistrate în 10 judeţe şi Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Zelenski anunţă că armata ucraineană a capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea Kursk
-
Americanii îşi fac provizii de produse străine înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Mii de protestatari au perturbat congresul partidului de extremă dreaptă din Germania
În ceea ce priveşte gripa, Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) atrage atenţia că nicio ţară din Uniunea Europeană nu atinge rata de acoperire cu vaccin antigripal de 75% la grupurile vulnerabile. Acoperirea cu vaccin antigripal rămâne scăzută în multe ţări, subliniază ECDC, conducând la boli severe, spitalizare şi moarte prematură.
România a raportat că recomandă vaccinarea persoanelor peste 65 de ani şi a bolnavilor cronici, însă un calcul simplu demontează recomandarea autorităţilor, transmite Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).
"În România trăiesc un număr de 5 milioane persoane peste 65 de ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În 2017/20218, Ministerul a achiziţionat 1.061724 doze vaccine antigripal. De subliniat că anul trecut Ministerul Sănătăţii a achiziţionat un număr dublu de doze de vaccin antigripal. În 2018/2019 numărul de doze de vaccin a fost de 1.329.039. Persoanelor peste 65 de ani li se adaugă bolnavii cronici, copii, personalul din sistemul medical, iar toate aceste categorii ar trebui vaccinate. Acest calcul simplu subliniază faptul că achiziţia de vaccin antigripal se dovedeşte insuficientă", arată Coaliţia, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Potrivit Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), vaccinul este mult mai ieftin (între 26 şi 60 lei), în vreme ce spitalizarea pacienţilor cu gripă costă pacienţii mult mai mult. O zi de spitalizare la boli infecţioase este 1128,12 lei, fără a vorbi de cei cu complicaţii internaţi la ATI.
De la începutul sezonului au fost confirmate peste 2.100 de cazuri de gripă. Numărul persoanelor care au murit de gripă a ajuns la 190.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a lansat marţi campania ”Iniţiativă pentru viitor” #vaccinareinformareviitor”.
”Vaccinarea constituie o temă importantă de sănătate publică, pe care dorim să o readucem în discuţia publică şi îi invităm alături de noi pe toţi cei care doresc să susţină acest demers, profesionişti, organizaţii profesionale sau societăţi ştiinţifice, pacienţi, aparţinători, părinţi. Avem nevoie ca vocea noastră să fie mai puternică şi vă invităm să ne fiţi alături în acest demers”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
Citește pe alephnews.ro: Cea mai strălucitoare cometă a secolului apare pe cer luni. Cel mai bun moment pentru a vedea cometa C/2024 G3
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Studiu despre numărul deţinuţilor: România se află pe primul loc în Europa pentru scăderea persoanelor încarcerate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FT: Donald Trump și-a revizuit promisiunea de campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Miracol după incendiile din Malibu, California! Singurele lucruri care nu au ars: „Dumnezeu există”
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe