România ocupă poziţia a opta în UE după durata medie a şomajului

România ocupă poziţia a opta în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de durata medie a şomajului în perioada ianuarie 2005-septembrie 2008, cu 9,7 luni, sub media de 11,9 luni consemnată la nivelul blocului comunitar, a anunţat, luni, Comisia Europeană (CE).

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului România ocupă poziţia a opta în UE după durata medie a şomajului

România ocupă poziţia a opta în UE după durata medie a şomajului (Imagine: Mediafax Foto)

Perioada cea mai lungă de şomaj a fost înregistrată în Ungaria (13,9 luni), urmată de Slovacia (12,2 luni) şi Germania (12,1 luni), potrivit raportului "Ocuparea forţei de muncă în Europa 2009".

Cel mai puţin au stat în şomaj maltezii (3,5 luni), estonienii (6,4 luni) şi danezii (6,6 luni).

În Europa Centrală şi de Est, Grecia, Cehia, Bulgaria şi Polonia au avut un şomaj mediu mai mare decât în România, de 10,4 luni, 10,2 luni, 10,1 luni şi 9,9 luni, în timp ce Lituania (9,1 luni), Letonia (6,9 luni) şi Austria (6,9 luni) se situează în partea inferioară a clasamentului.

Potrivit raportului, cu cât o persoană stă mai mult în şomaj, cu atât este mai dificil să revină pe piaţa muncii. În Europa, aproape 45% din perioadele de şomaj au depăşit un an, faţă de 10% în SUA.

Şomajul mediu la nivel comunitar a fost de 11,9 luni în ianuarie 2005-septembrie 2008, însă datele au variaţii substanţiale în funcţie de diferitele grupe de persoane.

Astfel, şomerii de peste 54 de ani au nevoie de mai mult timp pentru a găsi un loc de muncă, 14,7 luni, faţă de cei cu vârste între 24 şi 54 de ani, 12,2 luni, în timp ce în cazul tinerilor perioada de şomaj scade la 10,2 luni.

Totodată, muncitorii calificaţi obţin un nou loc de muncă după 8,1 luni, în timp ce pentru persoanele fără studii de specialitate media este de 12,3 luni.

Diferenţa dintre bărbaţi, cu 12 luni, şi femei, cu 11,7 luni, este destul de redusă la nivelul UE, se arată în raport.

În privinţa politicilor legislative, raportul arată că o legislaţie mai strictă tinde să crească incidenţa şomajului pe termen lung, în timp ce creşterea cheltuielilor pentru piaţa muncii contribuie la reducerea acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici