- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România ocupă ultimul loc în UE în ce priveşte numărul angajaţilor pe perioadă determinată
România ocupă ultimul loc în UE în ce priveşte ponderea angajaţilor cu contracte pe perioadă determinată, doar unu la sută din lucrătorii români fiind angajaţi în acest fel, comparativ cu 15 la sută media europeană, potrivit unui raport privind piaţa muncii prezentat, marţi, de BNS.
România ocupă ultimul loc în UE în ce priveşte numărul angajaţilor pe perioadă determinată (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Iniţiatorii raportului susţin că acest lucru se datorează şi anvelopei fiscale, care a fost înăsprită pe perioada crizei.
"Contribuţiile de asigurări de sănătate au crescut în 2009, iar din iulie 2010 s-a lărgit considerabil şi baza de impozitare pentru acestea", se arată în raportul prezentat de reprezentanţii Blocului Naţional Sindical.
Iniţiatorii raportului mai arată că ocuparea part-time şi angajarea pe perioadă determinată pot reprezenta alternative viabile la ocuparea tradiţională, mai ales în perioada de criză, când condiţiile pieţei cer mai multă flexibilitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Cu toate acestea, şi în ce priveşte ocuparea part-time România este la mai puţin de jumătate din media europeană, deşi stă mai bine decât Bulgaria, Slovacia, Cehia sau Ungaria.
Din raport mai rezultă că deşi şomajul a crescut în 2009, productivitatea muncii a scăzut, atât pe angajat cât şi pe oră.
"Scăderea productivităţii muncii în 2009, în pofida creşterii puternice a şomajului, arată că restructurarea economiei s-a realizat, în sectorul privat, acolo unde a fost mai facil - resursele umane, dar că ea nu a fost şi suficientă. Rămânerea economiei româneşti pe un trend negativ în 2010 este şi consecinţa unei abordări strategice defensive. Chiar dacă în unele sectoare reducerea personalului era necesară, această măsură nu este şi suficientă", se mai arată în raport.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO