România poate intra în infringement pentru că nu a reuşit să închidă gropile de gunoi

Statul român nu a reuşit să-şi respecte angajamentul de a închide, până joi, toate gropile de gunoi neconforme, astfel că reprezentanţii Comisiei Europene pot declanşa oricând procedura de infringement împotriva României.

Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului România poate intra în infringement pentru că nu a reuşit să închidă gropile de gunoi

România nu a reuşit să închidă gropile de gunoi, CE poate declanşa infringementul (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Conform unei statistici a Gărzii de Mediu, aproape 2.300 de gropi de gunoi din România erau încă neconforme la 1 iulie, cu doar două săptămâni înainte de termenul limită stabilit de Comisia Europeană pentru conformarea la normele UE.

Potrivit comisarului general Silvian Ionescu, statistica, finalizată în ultima zi din iunie de Garda de Mediu, arăta că 2.297 de gropi de gunoi, din care circa 50 municipale, nu respectau, la acel moment, normele europene în domeniu.

Ionescu afirma atunci că, din februarie şi până în prezent, au existat şase comunicări către autorităţile locale din întreaga ţară, acestea fiind avertizate asupra termenului limită de închidere a depozitelor neconforme, 16 iulie 2009.

"Vă pot spune totuşi că mecanismul a pornit şi că marea majoritate a comunităţilor a început să ia măsuri. A lua măsuri însă nu înseamnă conformare la 16 iulie", a mai spus Ionescu.

Ministerul Mediului a furnizat agenţiei MEDIAFAX o statistică neactualizată, în sensul că, potrivit estimării instituţiei, sunt în operare 64 de depozite municipale care trebuie să sisteze activitatea la 16 iulie 2009.

Ministerul nu a putut însă preciza numărul exact al gropilor de gunoi (denumite spaţii de depozitare, n.r.) din mediul rural care au fost închise înainte de 16 iulie, limitându-se la a indica numărul total de 5.764 de "spaţii de depozitare în zona rurală" identificate la începutul anului 2009.

"Dintre acestea, o parte au fost deja reabilitate prin închidere sau prin salubrizarea zonei. În conformitate cu prevederile Tratatului de aderare, spaţiile de depozitare trebuie reabilitate până la 16 iulie 2009", potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului.

Problema infringement-ului pe tema gropilor de gunoi a fost în ultimele luni o temă importantă de discuţie pentru autorităţile centrale.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, afirma în 18 martie că România nu va putea evita sancţiunile din partea Uniunii Europene pe problema managementului deşeurilor, singura şansă fiind solicitarea unor păsuiri din partea Comisiei.

"În condiţiile astea, n-am cum să evit infringement-ul. O să mă duc la Comisie şi o să plâng", a spus atunci Nemirschi, nuanţându-şi apoi declaraţia şi arătând că intenţionează să ceară oficialilor europeni noi termene de conformare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici