România, printre puţinele state fără diferenţe între fete şi băieţi la consumul de canabis

România se află printre puţinele state care nu mai înregistrează diferenţe între fete şi băieţi în ceea ce priveşte prevalenţa consumului de canabis, în timp ce, în cazul tutunului, acelaşi indicator a scăzut uşor la populaţia cu vârste sub 16 ani, arată studiul ESPAD 2011.

Urmărește
307 afișări
Imaginea articolului România, printre puţinele state fără diferenţe între fete şi băieţi la consumul de canabis

România, printre puţinele state fără diferenţe între fete şi băieţi la consumul de canabis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Studiul naţional în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri (ESPAD 2011), prezentat vineri de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), arată că prevalenţa consumului de tutun până la vârsta de 16 ani a scăzut uşor la 52 la sută, fiind cu două procente sub media europeană (54 la sută), iar consumul de ţigări în ultimele 30 de zile a înregistrat, în 2011, o creştere de patru la sută, fiind de 29 la sută, puţin peste media europeană (28 la sută).

"Consumul vreunei băuturi alcoolice pe durata vieţii este de 79 la sută, în scădere cu doi la sută faţă de studiul anterior, din 2007, şi cu opt procente sub media europeană (87 la sută). Prevalenţa până la vârsta de 16 ani a consumului de tranchilizante sau sedative la recomandarea medicului a scăzut cu un procent, de la cinci la sută în 2007, la patru la sută în 2011, aflându-se la jumătatea valorii mediei europene de opt la sută", rezultă din studiu.

Deşi România se află sub media europeană (18 la sută) în ce priveşte prevalenţa consumului de droguri ilicite, se remarcă o creştere a consumului de-a lungul vieţii - 10 la sută în 2011, faţă de cinci la sută în 2007.

"Prevalenţele ridicate ale consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) de-a lungul vieţii, în ultimul an şi în ultima lună, plasează aceste substanţe printre cele mai consumate droguri în rândul elevilor de 16 ani din România anului 2011, alături de canabis/ haşiş şi inhalante. Din punctul de vedere al distribuţiei pe sexe, România se află printre puţinele state cuprinse în studiu care nu mai înregistrează diferenţe între fete şi băieţi în ceea ce priveşte prevalenţa consumului de canabis, atât de-a lungul vieţii (alături de Franţa), cât şi în ultima lună (alături de Federaţia Rusă şi Bulgaria)", se mai arată în studiu.

Majoritatea respondenţilor consideră că un consum regulat, indiferent de drog, implică un risc crescut asupra integrităţii fizice sau de altă natură a consumatorului, în timp ce consumul experimental de droguri este considerat ca având efecte negative în proporţii mai mici, care variază de la 28 la sută (consumul de SNPP) la 47 la sută (canabis).

Pentru studiul ESPAD realizat în România au fost luaţi în considerare adolescenţii născuţi în 1995, eşantionul fiind de 2.770 de elevi (din care 1.279 băieţi şi 1.491 fete), selectaţi dintr-un eşantion de 149 şcoli (268 clase a IX a şi a X a). Perioada de colectare a datelor a fost iunie 2011.

Componenta naţională a studiului ESPAD a fost realizată în 2011 de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar (SNSPMPDSB), coordonatorul proiectului, şi Agenţia Naţională Antidrog (ANA), care a desfăşurat etapa de colectare în teren şi de constituire a bazei de date.

Studiul ESPAD 2011 cuprinde cele mai recente date privind consumul de alcool, tutun, droguri ilicite, precum şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (comercializate sub denumirea de "etnobotanice" sau "droguri legale"), înregistrate la nivel naţional în rândul populaţiei şcolare de 16 ani.

Studiul ESPAD se desfăşoară la intervale de patru ani, ultimul, din 2011, fiind aplicat în 39 de ţări, majoritatea europene, pe un grup ţintă format din adolescenţi care au împlinit vârsta de 16 ani în anul efectuării cercetării şi care frecventează cursuri de zi în instituţii de învăţământ postgimnazial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici