România, printre ţările cu grad de risc "foarte ridicat" în faţa calamităţilor naturale - GALERIE FOTO

România figurează printre ţările unde majoritatea populaţiei prezintă un grad de risc "foarte ridicat" în faţa fenomenelor meteorologice extreme, potrivit Indexului privind Riscul de Mortalitate (MRI), informează Strategia Internaţională pentru Reducerea Dezastrelor.

Urmărește
734 afișări
Imaginea articolului România, printre ţările cu grad de risc "foarte ridicat" în faţa calamităţilor naturale - GALERIE FOTO

România (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

GALERIE FOTO

Informaţiile obţinute cu ajutorul Indexului privind Riscul de Mortalitate vor fi prezentate în cadrul celei de-a doua sesiuni a Platformei Globale pentru Reducerea Dezastrelor (DRR), care va începe, marţi, la Geneva, şi în cadrul căreia specialiştii vor prezenta detalii referitoare la zonele cele mai sigure din lume şi respectiv cele mai nesigure din punctul de vedere al fenomenelor meteorologice extreme.

La eveniment sunt aşteptaţi să participe circa 1.800 de invitaţi, printre care lideri de Guverne şi specialişti în reducerea riscurilor din întreaga lume, reprezentând peste 300 de Guverne şi organizaţii regionale/naţionale ale DRR.

Acelaşi index arată că Bangladesh, China, India şi Indonezia fac parte din categoria de risc "extrem" a ţărilor unde majoritatea populaţiei este expusă acestor fenomene, urmate de Columbia, Myanmar şi Pakistan (risc "major").

Din categoria ţărilor cu risc "foarte ridicat" fac parte Afganistan, Algeria, R.D. Congo, Guatemala, Iran, Japonia, Peru, Filipine, România şi Uzbekistan.

Pe de altă parte, Bahrain este deocamdată, alături de mai multe state din zona Golfului Persic, printre cele mai sigure locuri ale lumii, împreună cu Danemarca, Estonia, Groenlanda, Letonia, Qatar, Seychelles şi Emiratele Arabe Unite.

Când este analizat riscul relativ la populaţie, avem de-a face cu un scenariu diferit, iar clasamentul teritoriilor se schimbă: Columbia, Comore, Republica Dominicană, Guatemala, Myanmar şi Vanuatu.

Micuţele insule Fiji, Solomon, Timor Leste, Sao Tome şi Principe, St Kitts şi Nevis şi St Lucia ocupă primele locuri în categoria gradului de risc "ridicat".

MRI este rezultatul unei uriaşe baze de date care stau la baza Raportului de Evaluare Globală: Risc şi Sărăcia în contextul Schimbărilor de Climă, un document lansat luna trecută în Bahrain de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

În esenţă, el prezintă circa 200 de ţări şi teritorii împărţite în zece categorii de riscuri, variind de la extreme (şase teritorii) până la neglijabile (11). Cele mai multe zone şi ţări (118, adică mai mult de jumătate) aparţin categoriilor de risc "mediu" şi "mediu scăzut".

Indexul oferă şi posibilitatea de a identifica riscurile combinate, relative şi absolute, după teritoriu, acoperind patru categorii de riscuri ce ţin de calamităţi naturale şi fenomene meteorologice extreme - cicloane tropicale, cutremure, inundaţii şi alunecări de teren.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici