România riscă sancţiuni europene în cazul gropilor de gunoi

România riscă începerea procedurii de infringement în această toamnă din partea Comisiei Europene pentru nerespectarea angajamentelor de mediu luate în ceea ce priveşte închiderea rampelor de deşeuri neconforme, declară ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului România riscă sancţiuni europene în cazul gropilor de gunoi

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Cluj, că amenzile pe care România le-ar putea primi din această cauză din partea oficialilor europeni, de 200.000 de euro pe zi, ar putea fi plătite şi de autorităţile locale, nu numai de Guvern.

"Pe 16 iulie se va face o radiografie a angajamentelor noastre către UE. Vom constata, legat de închiderea rampelor de deşeuri neconforme, că nu ne-am ţinut de cuvânt. Asta va atrage după sine, în toamnă, începerea procedurii de infringement. Îmi doresc să nu ajungem să plătim amenzile pe care o să le luăm de la UE", a spus Nemirschi.

Acesta a reproşat autorităţilor locale că nu au stabilit locul pentru viitoarele gropi de gunoi, existând judeţe care au schimbat amplasamentele de opt ori, ceea ce duce la întârzierea întocmirii studiilor de fezabilitate.

"Noi trebuia să avem gropile gata deja, pentru a le putea închide aşa cum ne-am angajat, pe cele neconforme. Avem o mare problemă. Asta este supărarea. Nu văd de ce Guvernul trebuie să plătească pentru un anumit ales care nu şi-a făcut treaba. Sunt chestiuni de orgolii sau ineficienţă în luarea deciziilor", a spus ministrul Mediului, care a adăugat că, de multe ori, autorităţile locale nu s-au implicat şi au tărăgănat proiectele privind rampele neconforme.

Potrivit acestuia, o soluţie de penalizare a autorităţilor locale este cea practicată, deja, la nivelul UE, şi priveşte transferarea către autorităţile locale a unei părţi a amenzilor pe care România le riscă din partea Comisiei Europene.

"Cineva va trebui să răspundă şi în faţa electoratului, pentru că vor trebui să conştientizeze locuitorii localităţilor că îi va costa apa şi gunoiul de cinci ori mai mult, pentru că aleşii lor nu s-au implicat să le uşureze viaţa. Nu e vina Ministerului Mediului dacă unii nu şi-au făcut treaba. Nu ştiu ce contează o viaţă normală sau o candidatură a unui ales local. În Europa s-au găsit soluţii în sensul transferării penalităţii de la nivel central la local, trebuie să împărţim cumva", a explicat Nicolae Nemirschi.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, au semnat, marţi, la Cluj-Napoca, primul contract de finanţare privind managementul deşeurilor finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu în valoare de peste 36 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici