"O creştere salarială de asemenea amplitudine apasă pe consum şi conduce la creşterea inflaţiei. Creşterea salarială a unei categorii bugetare antrenează creşteri echivalente ale altor categorii, iar această spirală este una riscantă şi poate conduce la dezechilibre macroeconomice. O majorare salarială peste noapte în exerciţiul unui buget unde nu este prevăzută nu poate fi finanţată", a precizat ministrul Cristian David, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii pe tema activării comitetelor de dialog social, conform solicitării primului-ministru.
Referitor la argumentele care au stat la baza amânării creşterilor salariale în învăţământ până la data de 1 aprilie 2009, în corelare cu adoptarea unei legi de salarizare unitară pentru întreg sistemul bugetar şi cu anumiţi indicatori de performanţă, ministrul Cristian David a subliniat faptul că, o decizie diferită ar fi antrenat trei consecinţe, respectiv de natură economică, de natură socială şi bugetară.
Ministrul Internelor le-a cerut prefecţilor să convoace comitete de dialog social, să iniţieze discuţii plecând de la argumentele care au stat la baza deciziei Guvernului şi să consulte autorităţile locale în ceea ce priveşte renunţarea sau sistarea anumitor obiective de investiţii în favoarea creşterilor salariale. Totodată, le-a solicitat acestora ca în cadrul discuţiilor cu partenerii sociali să facă apel la un dialog raţional, o astfel de abordare fiind de interes general pentru toate comunităţile implicate.
Guvernul a decis ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009, ceea ce a provocat nemulţumiri în rândul sindicaliştilor, care au ameninţat cu ample acţiuni de protest.