- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.06.2016, 17:36)
- Claudiu Surmei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România se numără printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri
România se numără printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, situându-se pentru majoritatea drogurilor sub media europeana, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale Antidrog.
Urmărește
1883 afișări
România se numără printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri
Potrivit raportului prezentat, marţi, de Agenţia Naţională Antidrog (ANA). "Raportul european privind drogurile 2016: Tendinţe şi evoluţii", a fost organizat cu ocazia conferinţei de lansare a "Raportului european privind drogurile 2016", susţinută la Lisabona de către Agenţia pentru Droguri a Uniunii Europene (EMCDDA).
Potrivit raportului, deşi consumul de canabis a înregistrat o creştere semnificativă în rândul populaţiei generale (15-64 de ani) faţă de ultimul studiu realizat în 2013, România se situează sub media europeană în ceea ce priveşte consumul de droguri. În ţara noastră, cât şi în celelalte state membre UE, canabisul este cel mai consumat drog, mai ales în rândul tinerilor. Pentru prima oară, canabisul este pe acelaşi loc cu heroina în ceea ce priveşte cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri. Pe piaţa drogurilor se remarcă o creştere a cantităţii de canabis, în timp ce numărul capturilor la nivel stradal creşte de la an la an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Substanţele psihoactive (SNP) au atins perioada de consum maxim în România în anul 2009. În urma măsurilor legislative ale autorităţilor, s-a înregistrat o scădere a interesului pentru consum, însă în 2014 s-a observat o uşoară creştere. Aceasta a fost vizibilă atât în cererea de tratament pentru consum de droguri, cât şi în numărul urgenţelor medicale, se mai arată în comunicat.
În ceea ce priveşte consumul de opiacee preponderent pe cale injectabilă, acesta a fost observat în special în rândul consumatorilor din Bucureşti. Despre riscurile asociate consumului de injectabile, în special a infecţiei cu HIV, în Raportul european se afirmă: “în Grecia şi România, ţări în care au existat anterior focare locale, ratele noi de îmbolnăviri raportate au scăzut din 2012.”
În raportul EMCDDA se mai arată că 1.236 de noi cazuri de infectare cu HIV au fost raportate în 2014, la nivelul Uniunii Europene, în rândul persoanelor care îşi injectează droguri, acesta fiind cel mai mic număr de peste un deceniu. Cu toate acestea, în 2015 au fost raportate focare de infecţii cu HIV în rândul unor categorii marginalizate ale populaţiei din Irlanda, Luxemburg şi Scoţia.
La nivelul Uniunii Europene, din raport reiese că, deşi cocaina este în continuare cel mai consumat drog stimulant ilegal, 2,4 milioane de adulţi tineri (între 15 şi 34 de ani) declarând că l-au consumat în ultimul an, MDMA (denumit adesea ecstasy) a devenit tot mai popular în rândul tinerilor. Aproximativ 2,1 milioane de adulţi tineri au declarat că au consumat MDMA în ultimul an. Acest drog nu mai este unul de nişă după ce este tot mai des întâlnit în baruri şi la petreceri.
Drogurile injectabile au înregistrat un declin în Europa, în prezent, însă injectarea drogurilor stimulante reprezintă o îngrijorare. Mai multe ţări au raportat injectarea de metamfetamină şi catinone împreună cu alte droguri în rândul unor grupuri de persoane. La nivelul Uniunii Europene s-au înregistrat 1,3 milioane de consumatori.
Din datele furnizate mai reiese că în ţările din UE 16,6 milioane de adulţi tineri au consumat canabis în ultimul an şi 1,3 milioane de adulţi au folosit amfetamine.
Potrivit comisarului European pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, Europa se confruntă cu o problemă tot mai mare în ceea ce priveşte consumul de droguri.
“Substanţele psihoactive noi, drogurile stimulante, heroina şi alte opioide continuă să înregistreze niveluri ridicate ale cererii şi ofertei, cu efecte majore asupra sănătăţii publice. Vom continua să facem apel la statele membre ale UE, la ţările terţe, la companiile de internet şi la sociatatea civilă, solicitându-le să-şi intensifice cooperarea pentru a combate această provocare globală”, a declarat Dimitris Avramopoulos.
"În timp ce noi medicamente pentru tratarea hepatitei C au devenit tot mai disponibile, asigurarea accesului la diagnosticare şi tratament rămâne o provocare importantă pentru cei care lucrează cu consumatorii de droguri injectabile", reiese din raportul EMCDDA.
Citeşte şi: Petru Pitcovici, comisar şef în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, arestat preventiv într-un dosar de trafic de droguri
Citeşte şi: Brăila: Cinci persoane care aşteptau într-o staţie de autobuz au murit după ce au fost lovite de o maşină. Şoferul consumase droguri
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe