România se numără printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri

România se numără printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, situându-se pentru majoritatea drogurilor sub media europeana, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale Antidrog.

Urmărește
1885 afișări
Imaginea articolului România se numără printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri

România se numără printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri

Potrivit raportului prezentat, marţi, de Agenţia Naţională Antidrog (ANA). "Raportul european privind drogurile 2016: Tendinţe şi evoluţii", a fost organizat cu ocazia conferinţei de lansare a "Raportului european privind drogurile 2016", susţinută la Lisabona de către Agenţia pentru Droguri a Uniunii Europene (EMCDDA).

Potrivit raportului, deşi consumul de canabis a înregistrat o creştere semnificativă în rândul populaţiei generale (15-64 de ani) faţă de ultimul studiu realizat în 2013, România se situează sub media europeană în ceea ce priveşte consumul de droguri. În ţara noastră, cât şi în celelalte state membre UE, canabisul este cel mai consumat drog, mai ales în rândul tinerilor. Pentru prima oară, canabisul este pe acelaşi loc cu heroina în ceea ce priveşte cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri. Pe piaţa drogurilor se remarcă o creştere a cantităţii de canabis, în timp ce numărul capturilor la nivel stradal creşte de la an la an.

Substanţele psihoactive (SNP) au atins perioada de consum maxim în România în anul 2009. În urma măsurilor legislative ale autorităţilor, s-a înregistrat o scădere a interesului pentru consum, însă în 2014 s-a observat o uşoară creştere. Aceasta a fost vizibilă atât în cererea de tratament pentru consum de droguri, cât şi în numărul urgenţelor medicale, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte consumul de opiacee preponderent pe cale injectabilă, acesta a fost observat în special în rândul consumatorilor din Bucureşti. Despre riscurile asociate consumului de injectabile, în special a infecţiei cu HIV, în Raportul european se afirmă: “în Grecia şi România, ţări în care au existat anterior focare locale, ratele noi de îmbolnăviri raportate au scăzut din 2012.”

În raportul EMCDDA se mai arată că 1.236 de noi cazuri de infectare cu HIV au fost raportate în 2014, la nivelul Uniunii Europene, în rândul persoanelor care îşi injectează droguri, acesta fiind cel mai mic număr de peste un deceniu. Cu toate acestea, în 2015 au fost raportate focare de infecţii cu HIV în rândul unor categorii marginalizate ale populaţiei din Irlanda, Luxemburg şi Scoţia.

La nivelul Uniunii Europene, din raport reiese că, deşi cocaina este în continuare cel mai consumat drog stimulant ilegal, 2,4 milioane de adulţi tineri (între 15 şi 34 de ani) declarând că l-au consumat în ultimul an, MDMA (denumit adesea ecstasy) a devenit tot mai popular în rândul tinerilor. Aproximativ 2,1 milioane de adulţi tineri au declarat că au consumat MDMA în ultimul an. Acest drog nu mai este unul de nişă după ce este tot mai des întâlnit în baruri şi la petreceri.

Drogurile injectabile au înregistrat un declin în Europa, în prezent, însă injectarea drogurilor stimulante reprezintă o îngrijorare. Mai multe ţări au raportat injectarea de metamfetamină şi catinone împreună cu alte droguri în rândul unor grupuri de persoane. La nivelul Uniunii Europene s-au înregistrat 1,3 milioane de consumatori.

Din datele furnizate mai reiese că în ţările din UE 16,6 milioane de adulţi tineri au consumat canabis în ultimul an şi 1,3 milioane de adulţi au folosit amfetamine.

Potrivit comisarului European pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, Europa se confruntă cu o problemă tot mai mare în ceea ce priveşte consumul de droguri.

“Substanţele psihoactive noi, drogurile stimulante, heroina şi alte opioide continuă să înregistreze niveluri ridicate ale cererii şi ofertei, cu efecte majore asupra sănătăţii publice. Vom continua să facem apel la statele membre ale UE, la ţările terţe, la companiile de internet şi la sociatatea civilă, solicitându-le să-şi intensifice cooperarea pentru a combate această provocare globală”, a declarat Dimitris Avramopoulos.

"În timp ce noi medicamente pentru tratarea hepatitei C au devenit tot mai disponibile, asigurarea accesului la diagnosticare şi tratament rămâne o provocare importantă pentru cei care lucrează cu consumatorii de droguri injectabile", reiese din raportul EMCDDA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici