România şi alte ţări din estul UE, criticate pentru încălcări ale procedurilor penale

Ţări din estul UE, inclusiv România, sunt criticate pentru cazuri de încălcare repetată a dreptului la libertate şi la un proces echitabil înregistrate la CEDO, într-o analiză comparativă independentă asupra justiţiei penale în UE în perioada 2007-2012.

Urmărește
340 afișări
Imaginea articolului România şi alte ţări din estul UE, criticate pentru încălcări ale procedurilor penale

România şi alte ţări din estul UE, criticate pentru încălcări ale procedurilor penale (Imagine: Shutterstock)

Grecia, Bulgaria, Polonia şi România prezintă cele mai slabe performanţe în înfăptuirea justiţiei în cazurile penale, se arată în acest studiu asupra tribunalelor din Uniunea Europeană (UE), relatează The Guardian în ediţia electronică. Întârzierile în aducerea cazurilor pe rolul instanţelor sunt cele mai răspândite motive ale acestor critici. De asemenea, în unele state UE detenţia înaintea procesului poate dura până la patru ani, pe când altele nu prevăd o perioadă maximă în acest sens, denunţă raportul, citat de cotidianul britanic.

Datele au fost colectate de către organizaţia Fair Trials International, cu sediul la Londra, şi firma internaţională de avocatură Clifford Chance şi acoperă o perioadă de cinci ani, începând din 2007 şi până în vara lui 2012. Problemele par să se agraveze, subliniază studiul, în contextul în care, în 2007, la nivelul UE se înregistrau 37 de încălcări ale dreptului la un proces echitabil, în comparaţie cu 75 de cazuri în 2011, reprezentând o creştere de peste 100%, relevă analiza.

Grecia înregistrează cel mai mare număr de încălcări, 108, în privinţa ambelor articole în decursul ultimilor cinci ani. Majoritatea au legătură cu întârzieri în aducerea cazurilor în instanţă. În plus, nu sunt disponibili întotdeauna interpreţi şi a fost ridicată problema corupţiei justiţiei, avertizează studiul, intitulat "Defence Rights in the EU" (Apărarea Drepturilor în UE), citat de The Guardian. Bulgaria a comis 92 de încălcări, înregistrate de CEDO, majoritatea tot din cauza amânărilor excesive, iar unii deţinuţi nu au primit un acces suficient la avocaţi, potrivit aceleiaşi surse.

Polonia, cu 67 de încălcări, nu a respectat recomandări ale Curţii de la Strasbourg privind consilierea juridică a pârâţilor şi durata amânărilor. De asemenea, "prea multe" persoane sunt reţinute în custodie frecvent, fără să li de acorde acces la dosar în cursul investigaţiilor, adaugă studiul. România, cu 46 de încălcări, este criticată pentru că nu a permis unor deţinuţi să conteste legalitatea detenţiei, pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie şi interogarea unor martori care depun mărturie împotriva lor înşile, potrivit cotidianului britanic.

Patternul acestor eşecuri în domeniul justiţiei reflectă problemele economice din Europa, ţările sărace fiind mai puţin capabile să înfăptuiască justiţia corect şi la timp, conchide raportul. Fair Trials International a utilizat informaţiile colectate şi a întocmit o hartă care evaluează fiecare stat UE în privinţa dificultăţilor cu care se confruntă în dreptul penal. Organizaţia îndeamnă, de asemenea, la adoptarea unui standard UE privind perioada de custodie înainte de proces.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici