România şi Bulgaria au câştigat un nou impuls în privinţa reformelor, dar MCV continuă

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat, miercuri, la prezentarea raportului pe Justiţie, că România şi Bulgaria au câştigat un nou impuls în privinţa reformelor, dar, în opinia Executivului UE, este necesară continuarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului România şi Bulgaria au câştigat un nou impuls în privinţa reformelor, dar MCV continuă

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Johanes Laitenberger (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mecanismul funcţionează şi produce rezultate", a declarat Johanes Laitenberger. El a adăugat că ambele ţări monitorizate - România şi Bulgaria - au câştigat un nou impuls în privinţa reformelor.

Dar, potrivit acestuia, în opinia Comisiei este necesară continuarea Mecanismului.

Laitenberger a spus că CE a făcut un număr de 16 recomandări României.

CE a adoptat, miercuri, în ultimul colegiu al comisarilor înaintea vacanţei, rapoartele pe tema progreselor în domeniul Justiţiei pentru România şi Bulgaria.

Raportul arată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru invocarea clauzei de salvgardare, că MCV trebuie să continue şi că următorul raport va fi prezentat în vara anului 2010.

"De la raportul Comisiei din 2008, România a întreprins o serie de măsuri binevenite în vederea relansării procesului de reformă: s-a dat un nou impuls în acest sens, care a dus la întreprinderea unor măsuri pozitive. Cu toate acestea, România se confruntă în continuare cu dificultăți legate de faptul că cele două coduri, civil și penal, nu au fost niciodată revizuite în totalitate. Acest lucru a dus la o serie de modificări legislative și la numeroase ordonanțe de urgență. În această situație, nu este surprinzător faptul că jurisprudența sistemului judiciar românesc este contradictorie, ceea ce duce la întârzieri nejustificate, care, la rândul lor, sunt abordate printr-un amalgam legislativ de ordonanțe de urgență, norme și practici de punere în aplicare", se arată în varianta finală a raportului.

"Situaţia complexă astfel rezultată este urmarea unui proces politizat şi nu a fost încă obţinut nici consensul politic pe scară largă care trebuie să stea la baza reformei, nici un angajament neechivoc al tuturor partidelor politice de a asigura progrese reale în interesul poporului român. Există riscul ca numărul tot mai mare de acte legislative, de norme şi de practici de punere în aplicare care rezultă din disensiunile permanente dintre partidele politice să determine toate părţile implicate să piardă din vedere obiectivul principal, acela de a construi un sistem judiciar independent şi stabil, în măsură să detecteze şi să sancţioneze conflictele de interese şi să combată corupția în mod eficace", se mai arată în raport.

În acest context, rezultatele pozitive ale eforturilor concrete de realizare a reformei la nivel tehnic rămân fragmentate, reformele nu sunt încă bine înrădăcinate și continuă să existe deficienţe, se mai arată în raport.

"Prezentul raport demonstrează faptul că Guvernul a prezentat propuneri importante de reformă şi că rezultatele pozitive obţinute de procuratură încep să fie însoțite de acţiuni din partea sistemului judiciar. În România s-a dat din nou impuls realizării reformei, adăugându-se noi rezultate la cele incluse în raportul din iulie 2008 al Comisiei. Cu toate acestea, pentru ca România să poată demonstra obţinerea de progrese susţinute, procesul reformei sistemului judiciar nu ar trebui politizat. Este necesar un consens al tuturor actorilor implicaţi pentru a permite sistemului judiciar să funcţioneze independent, astfel încât să se desfăşoare anchete imparţiale ale cazurilor de corupţie, care să ducă la hotărâri rapide şi eficace. Comisia consideră că mecanismul este un instrument de sprijin care trebuie menținut până la realizarea acestor reforme. Comisia va evalua progresele viitoare în vara anului 2010", se mai arată în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici