- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România şi Bulgaria, defavorizate de opt state membre privind legislaţia muncii
Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene de la Luxemburg în legătură cu faptul că opt state membre nu au adaptat Directiva 2006/100/CE, privind libera circulaţie a persoanelor, astfel încât acesta să includă România şi Bulgaria, informează europa.eu.
România şi Bulgaria, defavorizate de opt state membre privind legislaţia muncii (Imagine: Mediafax Foto)
Directiva nu a fost adaptată, încă, de Austria, Belgia, Cipru, Franţa, Grecia, Irlanda, Luxemburg şi Spania. Ea prevede recunoaşterea reciprocă a diplomelor şi certificatelor, astfel încât cetăţenii statelor membre să-şi poată practica meseria oricunde pe teritoriul Uniunii Europene.
În cele opt state membre, cetăţenii români şi bulgari nu sunt, deocamdată, incluşi în prevederile directivei.
Termenul limită pentru adaptarea legislaţiei a expirat pe 1 ianuarie 2007, dar ţările sesizate nu au implementat noile reguli.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Conform comunicatului de presă de pe site-ul europa.eu, câtă vreme directiva nu este legalizată în toate cele opt state, cetăţenii români şi bulgari vor înfrunta o birocraţie inutilă din cauza procedurilor care trebuiesc urmate pentru a-şi putea practica meseria.
Principiul liberei circulaţii şi al stabilirii cetăţenilor europeni este enunţat în Articolul 14 (fostul art. 7a) al Tratatului CE şi în prevederile asupra cetăţeniei europene.
Tratatul de la Maastricht a inclus politica de azil, cea referitoare la traversarea graniţelor externe ale Uniunii şi politica de imigrare printre problemele de interes comun la nivelul Statelor Membre.
Pe de altă parte, Tratatul de la Amsterdam, care a intrat in vigoare la 1 mai 1999, include aceste aspecte iî Tratatul CE (Articolele 61 - 69), şi prevede o perioadă de tranziţie de cinci ani înainte ca procedurile comunitare să intre în totalitate în vigoare. La încheierea acestei perioade, va trebui să existe o "zonă de libertate, securitate şi justiţie", care să elimine verificarea persoanelor, indiferent de naţionalitate, la trecerea graniţelor interne.
Potrivit site-ului infoeuropa, în sistemul general de recunoaştere reciprocă, UE încearcă să elimine obstacolele din calea alegerii şi urmării unei profesii recunoscute, acceptând principiul ca o persoană pe deplin calificată pentru a practica o profesiune recunoscută într-un stat membru ar trebui să aibă dreptul de a o practică oriunde în cadrul Uniunii. Coordonarea sistemelor de formare profesională pentru arhitecţi şi unele categorii de personal din domeniul sănătăţii facilitează procesul de recunoaştere profesionala în aceste cazuri.
Acest aspect ar putea ridica probleme, mai ales dacă se iau in considerare directivele specifice privind profesiile din domeniul sănătăţii şi arhitecturii, arată inforeuropa.
Soluţia găsită de Uniunea Europeană urmăreşte, pe de o parte, să garanteze integritatea profesiilor în UE şi să-i protejeze pe cetăţenii UE, dar şi să pună în practică aceste drepturi într-o manieră simplă şi clară pentru toţi cetăţenii Uniunii extinse, fără să ducă la o suprasolicitare administrativă inutilă pentru aceştia şi administraţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO