România, Turcia şi Bulgaria încep operaţiunea de deminare în zona Mării Negre

România, Turcia şi Bulgaria au iniţiat luni o operaţiune de deminare în Marea Neagră pentru a spori siguranţa transportului maritim, în special pentru exporturile de cereale ucrainene, informează Bloomberg.

643 afișări
Imaginea articolului România, Turcia şi Bulgaria încep operaţiunea de deminare în zona Mării Negre

Iniţiativa condusă de Istanbul, prima acţiune comună majoră a ţărilor de la Marea Neagră de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, vizează dezamorsarea minelor aflate în derivă în anumite zone ale Mării Negre ca urmare a războiului.

Rusia şi Ucraina sunt producători cheie de cereale, iar războiul a ameninţat trecerea în siguranţă a transporturilor. Kievul şi-a lansat propria rută de export la Marea Neagră anul trecut, după prăbuşirea unui acord privind un coridor susţinut de Rusia, Turcia şi Organizaţia Naţiunilor Unite. Acest lucru a stimulat cu succes exporturile, însă ruta rămâne riscantă.

Ucraina a declarat în martie că exporturile din porturile sale de la Marea Neagră aproape că au revenit la volumele de dinainte de război. Totuşi, porturile din jurul portului Odesa se confruntă cu atacuri frecvente din partea Rusiei, care continuă să întrerupă activitatea.

Ucraina a exportat 37,4 milioane de tone de produse agrare din Odesa, Chornomorsk şi Pivdennyi de la deschiderea coridorului maritim în august 2023, a declarat Ministerul ucrainean al Infrastructurii pe site-ul său săptămâna trecută.

Deşi fac parte din Alianţa Nord-Atlantică, România, Turcia şi Bulgaria au decis ca iniţiativa să fie gestionată în afara NATO, pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici