România va avea cel mai mare lac sărat din Europa

Prăbuşirea controlată a cavernei de la câmpul I de sonde a fostei mine de sare din Ocnele Mari va începe în 15 iulie, a anunţat, luni, prefectul judeţului Vâlcea, Remus Grigorescu, într-o conferinţă de presă.

Urmărește
1747 afișări
Imaginea articolului România va avea cel mai mare lac sărat din Europa

România va avea cel mai mare lac sărat din Europa (Imagine: Alina State/Mediafax Foto)

Potrivit autorităţilor, din cantitatea totală de saramură care va fi eliberată din subteran, o parte va fi preluată în lacul de acumulare construit în urmă cu şapte ani, iar cealaltă parte va fi preluată şi utilizată în fluxul tehnologic de Uzina de Sodă Govora şi de Combinatul Oltchim.

"Le-am solicitat reprezentanţilor Conversmin, de la Exploatarea de sare, Primăriei din Ocnele Mari şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ca, până vineri, la ora 9,00, să vină cu un plan cert de măsuri. Presiunea va fi scăzută în cavernele minei începând cu data de 15 iulie. Nu ştim sigur dacă tavanul va ceda într-o zi, două sau o lună. Însă, operaţiunea va începe în 15 iulie, în prima fază noi evacuând forţat trei familii din zonă, urmând ca, dacă lucrurile decurg optimist, la final să fie nevoie doar de evacuarea a numai 12 familii", a declarat prefectul Remus Grigorescu.

Pentru operaţiunea care va începe în 15 iulie există şi un plan pesimist în care 30 de familii ar trebui evacuate.

"Operaţiunea, unică în lume, va dura mai multe luni, iar când căderea tavanului cavernei se va încheia va rezulta cel mai mare lac sărat din Europa, cu o întindere de peste 15 hectare. Există şi riscuri. Milioanele de metri cubi de apă şi sare din cavernă s-ar putea revărsa peste oraşul Ocnele Mari. Deversările de saramură din 2001 şi 2004 au dus la distrugerea a zeci de gospodării din zonă. Dacă această operaţiune extrem de delicată ar da greş, urbea ar putea fi stearşă de pe faţa pământului", a declarat profesor universitar Florian Zamfirescu, de la Facultatea de Geologie-Geodezie din cadrul Universităţii Bucureşti, conducătorul proiectului.

Potrivit primarului oraşului Ocnele Mari, Florin Iordache, peste 16 hectare de teren din localitate sunt afectate de exploatările de sare, iar din zonă au fost strămutate până acum 123 de familii, urmând ca alte 54 să fie mutate obligatoriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici