România va construi depozite pentru deşeuri radioactive

România va trebui să construiască un depozit pentru deşeurile slab şi mediu radioactive până în 2014 şi unul pentru cele puternic radioactive până în 2055, aceasta fiind o adevărată provocare având în vedere condiţiile ce trebuie îndeplinite.

Urmărește
369 afișări
Imaginea articolului România va construi depozite pentru deşeuri radioactive

România va construi depozite pentru deşeuri radioactive (Imagine: Mediafax/AFP)

Conform planurilor Agenţiei Naţionale pentru Deşeuri Radioactive (ANDRAD), primul depozit va fi amenajat până în 2014, în localitatea Saligny din Dobrogea, aflată în apropierea centralei nucleare de la Cernavodă.

"Aici vor fi depozitate reziduurile slab şi mediu radioactive rezultate în urma activităţilor de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Depozitul va fi unul de mică adâncime, urmând să fie săpat nu mai mult de cinci-zece metri în pământ", au declarat, joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii ANDRAD.

Cel de-al doilea depozit va fi "o provocare" pentru România, având în vedere că, din moment ce este programat să primească deşeurile puternic radioactive reprezentând combustibilul folosit la reactoarele de la Cernavodă, trebuie construit la o adâncime de 500 de metri sub pământ.

"Ne aflăm în faza de prospectare pentru a stabili amplasamentul acestui depozit", a declarat Stela Diaconu, managerul de comunicare al ANDRAD.

Depozitele de acest gen pot fi construite doar în anumite tipuri de roci, a mai spus Diaconu, enumerând şisturile verzi, rocile vulcanice, granitul sau sarea. "Din fericire pentru noi, România are toate aceste tipuri de roci, astfel că avem de ales atunci când vorbim de amplasamentul viitorului depozit", a mai spus Diaconu.

Potrivit acesteia, depozitul de mare adâncime va trebui amenajat până în anul 2055.

Până la acel moment, deşeurile puternic radioactive reprezentând combustibilul uzat de la reactoarele centralei de la Cernavodă se păstrează timp de cinci-şase ani într-un bazin cu apă, pentru răcire, iar ulterior ajung depozitate în alveole de beton în apropierea instalaţiilor nucleare.

"Nu este niciun pericol să le depozităm în aceste condiţii, întrucât există măsurători care se fac permanent şi care nu au arătat, până acum, depăşiri ale nivelului normal de radiaţii în zonă", a mai spus Diaconu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici