România va instala circa 20 interceptoare antirachetă
Discuţiile cu SUA privind scutul antirachetă vizează amplasarea pe teritoriul României a unui număr de circa 20 interceptoare, care să fie instalate într-o locaţie "adecvată", iar procesul de negociere a unui acord în acest sens va dura, probabil, un an şi jumătate, potrivit ministrului de Externe.
România va instala circa 20 interceptoare antirachetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Negocierile dintre România şi SUA privind scutul antirachetă au reprezentat un subiect al discuţiei pe care ministrul de Externe, Teodor Baconschi, aflat la Sofia cu ocazia vizitei premierului Emil Boc, a avut-o, vineri, cu omologul său bulgar.
El a declarat, la sfârşitul acestei discuţii, că l-a informat pe ministrul bulgar de Externe despre decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de a accepta propunerea Statelor Unite privind negocierea unui acord de instalare, până în 2015, "a unui segment" din programul american antirachetă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
"I-am spus că procesul de negociere va dura, probabil, un an şi jumătate, că este vorba de circa 20 de interceptoare care vor fi instalate într-o locaţie adecvată şi că România îşi va informa toţi vecinii, în principal pe cei din UE şi NATO, cu privire la derularea procesului de negociere şi implementarea sistemului antirachetă", a spus Baconschi.
La 4 februarie, SUA au invitat oficial România să participe la scutul antirachetă. Mesajul preşedintelui american a fost adus la Bucureşti de Ellen Tauscher, subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentului.
În aceeaşi zi, CSAT a decis să aprobe propunerea de a găzdui interceptori tereştri de tipul SM-3 ca parte a planului administraţiei Barack Obama privind "abordarea gradual-adaptivă a sistemului de apărare antirachetă în Europa".
Potrivit MAE, decizia CSAT din 4 februarie de a accepta propunerea părţii americane privind găzduirea unor interceptoare în cadrul scutului antirachetă al SUA este în deplin acord cu ceea ce s-a convenit anterior la nivelul NATO, fiind înscrisă însă până în prezent în registrul bilateral al cooperării.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO