Prima pagină » Social » România va instala circa 20 interceptoare antirachetă

România va instala circa 20 interceptoare antirachetă

Discuţiile cu SUA privind scutul antirachetă vizează amplasarea pe teritoriul României a unui număr de circa 20 interceptoare, care să fie instalate într-o locaţie "adecvată", iar procesul de negociere a unui acord în acest sens va dura, probabil, un an şi jumătate, potrivit ministrului de Externe.
România va instala circa 20 interceptoare antirachetă
26 feb. 2010, 17:37, Social

Negocierile dintre România şi SUA privind scutul antirachetă au reprezentat un subiect al discuţiei pe care ministrul de Externe, Teodor Baconschi, aflat la Sofia cu ocazia vizitei premierului Emil Boc, a avut-o, vineri, cu omologul său bulgar.

El a declarat, la sfârşitul acestei discuţii, că l-a informat pe ministrul bulgar de Externe despre decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de a accepta propunerea Statelor Unite privind negocierea unui acord de instalare, până în 2015, „a unui segment” din programul american antirachetă.

„I-am spus că procesul de negociere va dura, probabil, un an şi jumătate, că este vorba de circa 20 de interceptoare care vor fi instalate într-o locaţie adecvată şi că România îşi va informa toţi vecinii, în principal pe cei din UE şi NATO, cu privire la derularea procesului de negociere şi implementarea sistemului antirachetă”, a spus Baconschi.

La 4 februarie, SUA au invitat oficial România să participe la scutul antirachetă. Mesajul preşedintelui american a fost adus la Bucureşti de Ellen Tauscher, subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentului.

În aceeaşi zi, CSAT a decis să aprobe propunerea de a găzdui interceptori tereştri de tipul SM-3 ca parte a planului administraţiei Barack Obama privind „abordarea gradual-adaptivă a sistemului de apărare antirachetă în Europa”.

Potrivit MAE, decizia CSAT din 4 februarie de a accepta propunerea părţii americane privind găzduirea unor interceptoare în cadrul scutului antirachetă al SUA este în deplin acord cu ceea ce s-a convenit anterior la nivelul NATO, fiind înscrisă însă până în prezent în registrul bilateral al cooperării.